MINISTAR NEDIMOVIĆ U LOZNICI: Impresivno! 120 žena se direktno bavi poljoprivredom
Foto: T. Ilić

DRUGE ZEMLJE SE PATE

MINISTAR NEDIMOVIĆ U LOZNICI: Impresivno! 120 žena se direktno bavi poljoprivredom

Srbija -

Sa ženama nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava razgovarao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, danas u Loznici u prisustvu čelnika grada.

Prema njegovim rečima, to što se u Loznici 120 žena najdirektnije bavi poljoprivredom je ''impresivno''.

"Obaveštene su kakve mere podrške država u narednom periodu može da im da i kako što više žena, koje su stubovi naše poljoprivredne proizvodnje, mogu što lakše živeti, kako dobiti što više novca od države kao pomoć, i kako to da vrate kroz ova dobra. U tri protekla meseca se pokazalo, a reč je o hrani, da bi Srbija bez toga teško prebrodila period korone. Dok se druge zemlje pate, mi zahvaljujući ovim ženama tih problema nemamo", rekao je on posle razgovora sa poljoprivrednicama.

foto: T. Ilić

One su ministra pitale kako da nabave plastenik, kolika je za to podrška države i kako da se bave seoskim turizmom, kupe određene domaće životinje i koliko država tu može da im pomogne. Nedimović je pojasnio da su ''pravila jasna'', najmanje polovinu novca država daje za svaku od tih stvari, što su velika sredstva koja ona izdvaja.

"Od danas kreće podrška ruralnom turizmu, svako ko se bavi ovom oblašću može da dobije povraćaj do 65 odsto, a u ovo vreme pandemije korone niko ne ide na more, pa je idealno vreme da razvijemo ruralni turizam i tu plasiramo našu srpsku hranu koja je jedna od najkvalitetnijih", kazao je ministar.

foto: T. Ilić

Na sastanku je utvrđeno koliko su usaglašeni svi vidovi podrške države koju pruža preko resornog ministarstva sa onim što sa druge strane preko Odeljenja za privredu godinama čini grad kroz različite subvencije iz lokalnog budžeta. Uverili smo se da tu postoji jedna ’’dobra uvezanost’’ rekao je gradonačelnik Vidoje Petrović i istakao da je važno što postoje programi kojima se na najdirektniji način može podstaći unapređenje poljoprivrede, ovoga puta žena nosioca poljoprivrednih gazdinstava.

"Formiraćemo grupu od po jedne poljoprivrednice, nosioca poljoprivrednog gazdinstva iz svake mesne zajednice kako bi aktivno učestvovale u procesu donošenja svih vidova podsticajnih mera iz budžeta grada. Njihova opredeljenja i vidovi bavljenja poljoprivredom su različiti pa imaju i različite interese. Poenta je u tome da novac kojim raspolažemo na najbolji način usmerimo tamo gde se on najbolje može iskoristiti. Pored drugih vidova podsticaja, podizanja kvaliteta infrastrukture i života na selu, tako bismo pomogli poljoprivredi i svima koji tamo žive", rekao je Petrović.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track