PORODICA SOVILJ DOBILA POMOĆ DA ZAVRŠI KUĆU: Pokrajina obezbedila 360 miliona dinara za podršku izbegličkim porodicama
Foto: N.H.

PROGRAM PODRŠKE

PORODICA SOVILJ DOBILA POMOĆ DA ZAVRŠI KUĆU: Pokrajina obezbedila 360 miliona dinara za podršku izbegličkim porodicama

Srbija -

Subotica - Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević posetio je danas, zajedno sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, porodicu Sovilj, koja je devedesetih godina izbegla iz Bosne i Hercegovine, a svoj novi dom je nakon više od dve decenije izgradila u Subotici.

Na konkursu Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, četvoročlana porodica Sovilj dobila je pomoć u vidu građevinskog materijala za završetak kuće, koju su iz sopstvenih sredstava izgradili do krova.

-Ove godine je 45 izbegličkih porodica dobilo bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 13 miliona dinara za nabavku građevinskog materijala“, kazao je potpredsednik Milićević i naveo da je za četiri godine iz pokrajinskolog budžeta za ovu namenu izdvojeno ukupno 61 milion dinara.

On je naglasio da je Pokrajinska vlada u poslednje četiri godine izdvojila oko 360 miliona dinara za programe podrške izbegličkoj polulaciji koje realizuje Fond za pružanje pomoći izbeglim, raseljenim i prognanim licima.

-Najviše smo uradili oko stambenog zbrinjavanja porodica, da mogu da otkupe seoske kuća sa okućnicom i za nabavku građevinskog materijala, naveo je Milićević.

1 / 7 Foto: N.H.

Obezbeđena podrška je namenjena da se pomognu i ekonomski osnaže porodice, posebno žene, da porodice mogu d akupe mehanizaciju i opremu da bi radili na zemlji i živeli od nje, baveći s e poljoprivredom.

Sredstva su izdvajana i za najbolje srednjoškolce iz izbegličkih porodica u Vojvodini, a od 2018. godine pomoć dobijaju i najuspešniji studenti.

-Subotica je tek u ovom mandatu aktivno počela da pomaže izbegličku populaciju. Sa partnerima iz Evropske unije obezbeđeno je preko 50 kuća sa okućnicom, a za 37 porodica građevinski materijal. Počela je ove sedmice izgradnja stanova za izbeglice i socijalno ugrožena lica, a vrednost te investicije je 1,5 miliona evra, rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Đutilo istakao je da je Fond posle 2016. godine, uz podršku Pokrajinske vlade, doneo odluke da pomoć izbegličkoj populaciji bude bespovratna, a da se za 425 porodica koje nisu mogle da izmiruju dug iz perioda od 2007. od 2017. godine, dugovanje otpiše.

N.H. foto N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track