NASTAVAK UREĐENJA KAMENE DEVOJKE: Država pomaže obnovu skloništa kralja Aleksandra Karađorđevića (FOTO)
Foto: T. Ilić

ZNAMENITOST U MALOM ZVORNIKU

NASTAVAK UREĐENJA KAMENE DEVOJKE: Država pomaže obnovu skloništa kralja Aleksandra Karađorđevića (FOTO)

Srbija -

Država će omogućiti nastavak radova na uređenju "Podzemnog grada Karađorđevića" sagrađenog u Malom Zvorniku između dva svetska rata da bude sklonište i komandno ratno mesto kralja Aleksandra Karađorđevića.

Ugovor o realizaciji projekta potpisan je u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje od ranije podržava renoviranje ovog nesvakidašnjeg kulturno – istorijskog kompleksa koji treba da postane turistička atrakcija.

"Potpisan je ugovor za drugu fazu projekta za koju je u republičkom budžetu odvojeno 25, a u opštinskom dva miliona dinara. Sve to se odvija u skladu sa obećanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, datog u maju 2019. kada je ovde boravio na otvaranju renoviranog dela 'Podzemnog grada Karađorđevića', da će država omogućiti nastavak obnove ove znamenitosti. Uređenje ovog kompleksa sigurno će značajno unaprediti turističku ponudu naše opštine", kaže predsednik malozvorničke opštine Zoran Jevtić.

foto: T. Ilić

Pošto je vrednost planiranih radova procenjena na oko 50 miliona dinara, a odobreni iznos upola manji, projekat će biti korigovan i prilagođen finansijskim mogućnostima. Inače, uređenje tajnog grada preko Ministarstva trgovine država je prethodno podržala sa 32 miliona dinara, dok je opština tada izdvojila pet miliona dinara na konto uređenja i opremanja prostorija, a 1,2 za izradu projektne dokumentacije.

Grad, urađen u šupljoj steni pored Drine, sređivan je prethodnih godina, a kako izgledaju uređene prostorije među prvima je pre godinu dana video predsednik Vučić.

foto: T. Ilić

Posle obilaska "Kamene devojke", kako je glasilo šifrovano ime tajno rađenog grada, ocenio je da sve što je video odlično izgleda, ali da je neophodno da što više ljudi sazna za ovo mesto i dođe da ga vidi.

U dosadašnjim radovima urađeni su sanacija zidova i podova, vodovodna i kanalizaciona mreža, hidroizolacija i elektrifikacija prostorija, bunar koji postoji u nedovršenom delu "grada", obnovljene tri kraljevske česme, uvedeni sistemi ventilacije, video nadzora i protivpožarne zaštite.

foto: T. Ilić

U okviru urađene muzejsko-turističke postavke "Kamena devojka" uređene su četiri prostorije. Suvenirnica, sala za sednice, kraljeva kancelarija i apartman gde su pisaće mašine, telefoni, tabakere, uniforme, vojne mape, autentični predmeti iz doba od 1934. do 1941.

U "tajnom gradu" radovi su počeli 1932, a do kraljevog ubistva 1934. urađeno je oko dve trećine skloništa. Tada prekinuta gradnja nikada nije nastavljena. "Kamena devojka" ima oko 1.700 metara hodnika, pet hiljada kvadratnih metara, 12 ulaza i 75 prostorija različitih veličina i namena, predviđenih za smeštaj nekoliko hiljada ljudi. Ceo prostor je istražen i prohodan, a duž hodnika izbetoniran. Poslednja sednica tadašnje Vlade održana je na tom mestu, a kralj Petar II Karađorđević ovde je aprila 1941. proveo poslednje dane u domovini.

foto: T. Ilić

Poslednjih godinu dana "grad" je posetio veliki broj posetilaca, a da ih bude više sprečila je pandemija. Posle korona-pauze objekat će, najavljuju iz opštine, biti otvoren ove nedelje kada će, uz neophodne mere zaštite, posetici opet ići hodnicima kojima je kralj prošao pre osam decenija.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track