POPLAVA U LOZNICI! Podivljala reka napustila korito i ostavila PUSTOŠ za sobom (FOTO)
Foto: Kurir/ T.Ilić

Posle petnaestočasovne kiše u lozničkom kraju

POPLAVA U LOZNICI! Podivljala reka napustila korito i ostavila PUSTOŠ za sobom (FOTO)

Srbija -

Jaka kiša koja je sa kraćim prekidima pada petnaest sati donela je nevolje pojedinim delovima Loznice.

Počela je u utorak oko četiri sata posle podne i padala jakim intezitetom zbog čega su porasli svi potoci, pogotovo oni koji se ulivaju u rečicu Štiru koja je podivljala i napustila svoje neuređeno korito u selu Voćnjak.

foto: Kurir/ T.Ilić

- Pada kao da nikada nije. Nije ni juče bilo dobro, ali je danas (16.6) katastrofa. Štira teče svojim koritom, ali paralelno i po putu Loznica-Zajača pa je voda ušla u nekoliko dvorišta i kuća. Došla je mehanizacija, ali bolje bi bilo da su kanali duž puta i korito Štire ranije očišćeni.

Jeste odjedanput palo mnogo kiše, ali kada vidiš koliko đubreta, plastičnih flaša i drugog otpada voda nosi nije ni čudo što korito ne može da primi svu tu kišu – kaže jedan meštanin prigradskog sela Voćnjak koji od juče kisne.

foto: Kurir/ T.Ilić

Oni su i sinoć odmah uklanjali naneto grane i smeće kako bi vodi oslobodili prolaz, ali je noć donela nove probleme pa neki pokušavaju pumpama da je izvuku iz dvorišta. Štira je potpuno ispunila i regulisani deo svoga korita kroz centar Loznice, ali ga ne napušta na putu ka Drini. Voda je haos napravila i u Tršiću gde su potok Vukovac i Žeravija napustili svoja korita i razlili se po saborištu, susednoj livadi, parkingu ispred škole i stazi do Vukove spomen-kuće. Voda nosi sve pred sobom i neki kažu da nikada nije bilo ovako.

U Trbušnici je nabujala Trbušnička reka i napunila taložnicu. Naneto granje napravilo je ’’branu’’ pa je morala da interveniše mehanizacija i omogući oticanje vode u kanal koji prolazi fabričkim krugom nekadašnje’’Viskoze’’ On ne može da primi toliku vodu pa se izlio i voda je stigla do nekadašnje kapije jedan i preti stanovnicima Gradilišta koji još pamte 2014. kada su sa iste strane poplavljeni.

Iz gradske uprave su potvrdili da je na nekoliko mesta došlo do izlivanja Štire koja je u Voćnjaku poplavila jedan broj dvorišta i kuća i da je mehanizacija svih javnih preduzeća i PZP’’Valjevo’’ na terenu.

foto: Kurir/ T.Ilić

- Činimo sve što možemo kako bismo ublažili štetu. Dobro je što je kiša oko 11 sati prestala da pada. Ako tako ostane do kraja dana to će omogućiti da se dobrim delom voda povuče. Sutra će na teren izaći ekipe koje će utvrditi kolika je šteta. Najvažnije je da niko nije životno ugrožen – rekao je danas pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić.

foto: Kurir/ T.Ilić

Prema podacima lozničke hidrometeorološke stanice u Loznici je sinoć palo oko 13, a tokom noći, od dva jutros do osam sati, još 47 litara kiše po metru kvadratnom. Za ceo jun prosečno padne oko sto litara tako da se za nekoliko sati sručilo oko 60 litara kiše, maltene kao za mesec dana. Prognoza kaže da će i narednih dana biti padavina pa će oni koji žive pored potoka i Štire koji začas nabujaju morati da budu oprezni.

foto: Kurir/ T.Ilić

Kurir.rs/ T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track