TUGA! MORAVA UBILA ŽIVOTINJE: Plačem jer mi je bujica odnela 17 konja!
Foto: RINA

Užas U Tučkovu kod Lučana

TUGA! MORAVA UBILA ŽIVOTINJE: Plačem jer mi je bujica odnela 17 konja!

Srbija -

Tuga Milosavljevići godinama uzgajaju krdo od 25 konja i na njih su pazili kao na članove porodice

- Plačem danas. Plakao sam juče. Žao nam je konja. Strašno je bilo gledati ih, a nismo mogli da im pomognemo - prve su reči Slobodana Milosavljevića, glave porodice od 12 članova, koju je bujica ostavila bez igde ičega.

Ta porodica već godinama uzgaja krdo od 25 konja i na njih su pazili kao na članove porodice. Međutim, poplave koje su zadesile Dragačevo ostavile su ovu porodicu bez 17 tih voljenih životinja.

Drama

- Voda je počela da nadolazi iako su nam rekli da su postavljene brane koje će sprečiti izlivanje na ostrvo. Videli smo da će sve da poplavi. Našim drvenim čamcem pokušali smo da pređemo Moravu i stignemo do ostrva, ali je bujica nosila sve pred sobom. Na naše oči konji su se davili, to je bio najstrašniji prizor u mom životu - rekao je Veljko Milosavljević, koji je odrastao sa ovim konjima.

U vodenoj stihiji udavilo se 17 konja, a braća Veljko, Velimir i Vladimir uspeli su da spasu samo dva, koji su sada smešteni u štali u dvorištu njihove porodične kuće.

- Spasli smo kobilu Vebu ujutru oko dva sata. Čuli smo je. Potrčali smo i našli smo je u granju na izmaku snage. Konja Brnja našli smo ujutru oko pet sati zaglavljenog u jednoj vrbi. Jedva smo ga oslobodili. Bilo je preko tri metra vode kad smo krenuli u spasavanje. Ja sam skočio u vodu i s njim doplivao do čamca - priča Veljko i dodaje da je ovo veliki gubitak za njegovu porodicu. Inače, čitava ova porodica, koja broji 12 članova, živela je od tih konja. Oni im, kako kažu, služe za izvlačenje drva iz šume.

- Sad nemamo više ništa. Uništeno nam je pet hektara kukuruza. - Svaki konj kog smo kupili koštao je preko hiljadu evra, neki skoro i dve - priča nesrećni čovek i dodaje da je vodena stihija uništila i lokalni makadamski put koji vodi do kuće ove dvanaestočlane porodice.

Svuda je potop

- Svuda je potop, do kuće možemo da prođemo samo kamionom, i to kroz šumu - kaže Veljko. Tim ljudima je hitno potrebna stočna hrana. Oni u štali imaju 15 krava i nemaju šta da im daju da jedu. Sve je voda odnela. - Ostali smo i bez 23 ovce i 11 koza - kršeći prste priča Veljko. Istovremeno, u svim poplavama pogođenim ovlastima Srbije situacije se polako smiruje .

foto: RINA

Nikad nisu žalili para

Volim životinje

Veljko Milosavljević kaže da njegovoj porodici nikad nije bilo žao da plate dobrog konja jer vole te životinje. - Sada nam je voda za samo nekoliko sati odnela sve to. Obratili smo se opštini za pomoć, ali tamo smo dobili informaciju da se šteta nadoknađuje samo za stambene objekte, ne i za životinje - priča ovaj mladić iz Tučkova.

Zoran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja