DIREKTORKA INSTITUTA BATUT: Vanredna situacija u Novom Pazaru i Tutinu potrebna, ali je pod kontrolom
Foto: printscreen RTS

NALET KORONE

DIREKTORKA INSTITUTA BATUT: Vanredna situacija u Novom Pazaru i Tutinu potrebna, ali je pod kontrolom

Srbija -

Epidemiološka situacija sa korona virusom u Novom Pazaru i Tutinu je pod kontrolom, izjavila je danas direktorka Instituta za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut'' Verica Jovanović.

Ona je za RTS rekla da je proglašenje vanredne situacije u tim gradovima bilo potrebno i da će uvedene mere doprineti da se smanji prenošenje virusa Kovid-19.

Dodala je da će se u narednim danima, u skladu sa epidemiolškom situacijom, razmatrati i primena kaznene politike za nepoštovanje mera zaštite, ali je apelovala na korisćenje ličnih zašitnih sredstava i nošenje maski u javnom prevozu.

Kako je rekla, proglašenje vanredne situacije bila je potrebna mera u Novom Pazaru i Tutinu, kao i zabrana okupljanja i ograničavanja kontakata, kako bi se izbeglo prenošenje asimptomatskih slučajeva koji su, kako je rekla, doprineli povećanju broja inficiranih u tom delu Srbije.

Podsetila je da od početka epidemije virusa Kovid-19 na teritoriji Novog Pazara i Tutina registovano 369, odnosno 90 slučajeva.

Komentarišući porast broja novoobolelih u zemlji, Jovanovićeva je navela da epidemiološka situacija u Srbiji može da se poredi sa kretanjem korona virusa u drugim zemljama ukazujući na analize SZO da dolazi do intenzivne transmisije Kovida 19 među populacijom.

Kako je istakla, radi se o novom virusu koji treba kontrolisati primenom preventivnih mera, kontrolisati najbliže okruženje, izbegavati okupljanje u većim grupama, pratiti zdravstveno stanje...

Dodala je da je u ovom trenutku među novoobolelima najviše osoba mlađeg uzrasta i srednjih godina i apelovala da preventivne mere zaštite, pre svega, primenjuju hronični bolesnici kao posebna rizična grupa.

Jovanovićeva je kazala da je Kovid-19 nepredvidiv virus i da su njegovo naglo širenje izazvala okupljanja mladih u manjim kolektivima i noćni izlasci.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track