OVAKO SE OBELEŽAVA VIDOVDAN U KRALJEVU: Dan sećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima
Foto: Grad Kraljevo

proslava

OVAKO SE OBELEŽAVA VIDOVDAN U KRALJEVU: Dan sećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima

Srbija -

Grad Kraljevo i Udruženje porodica palih boraca ratova od 1990. do 1999. godine, Udruženje učesnika rata 1991-1999, Udruženje ratnih vojnih invalida grada Kraljeva i Vojska Srbije, ove godine, Dan sećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1990. do 1999. godine obeležili su na Vidovdan.

S obzirom na vanredno stanje proglašeno 16. marta, kako bi se sprečilo širenje zaraze virusom korona, i poštovanje primene mera i uredbi Vlade Republike Srbije, a u cilju zaštite stanovništva, organizatori su odlučili da obeležavanje ovog događaja sa 24. marta pomere na 28. jun.

foto: Grad Kraljevo

Ovogodišnje obeležavanje Dana sećanja počelo je otkrivanjem spomen - panoa sa fotografijama, imenima i podacima 112 poginulih u ratovima 1991-1999. sa područja Kraljeva, koji je postavljen u zgradi Gradske uprave grada Kraljeva.

Kako je, obraćajući se porodicama i saborcima naših sugrađana koji su živote dali za domovinu u ratovima devedesetih, rekao gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, Kraljevčani se sećaju svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Kraljeva i za slobodu Srbije u ratovima koji su vođeni na području današnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, na području Kosova i Metohije.

foto: Grad Kraljevo

- Danas odajemo čast svim poginulim borcima sa teritorije grada Kraljeva u ratovima devedesetih. Danas njihovoj deci kazujemo da su im roditelji bili junaci, da su bili borci za slobodu, a ne da su nekoga napadali i da su ugrožavali roditelje druge dece. Danas zahvaljujemo svim očevima i majkama koji su svoje sinove dali na oltar otadžbine. Verujem da će generacije i generacije kraljevačke dece pamtiti imena besmrtnih heroja iz ovih ratova, kazao je Terzić.

foto: Grad Kraljevo

Nakon otkrivanja spomen - panoa, cveće i vence pred spomen - obeležje stradalima u ratovima 1991-1999. godine, na Trgu Jovana Sarića, položile su delegacije porodica, saboraca, Grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, Vojske, Policije, republičkih i lokalnih institucija, boračkih i invalidskih udruženja, organizacija, društava, političkih stranaka i druge brojne delegacije, a parastos su služili sveštenici Eparhije žičke.

(Kurir.rs/J. S./Foto: Grad Kraljevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track