PROKUPČANI SVE ČEŠĆE TRAŽE POMOĆ VRAČARA I GATARA: Evo kako ih sveštenici otkrivaju i na šta upozoravaju
Foto: Kurir/B.R.

niko se ne trudi da sankcioniše takve rituale

PROKUPČANI SVE ČEŠĆE TRAŽE POMOĆ VRAČARA I GATARA: Evo kako ih sveštenici otkrivaju i na šta upozoravaju

Srbija -

Građani Prokuplja i okoline sve češće se za "pomoć“ obraćaju vračarama i gatarama, a kada shvate da svoju muku ne mogu tako da reše, dolaze sveštenicima i sve priznaju.

Zato je juče sveštenstvo prokupačke crkve Sveti Prokopije još jednom upozorilo građane da se manu crne magije.

-Zaista je znatan broj građana koji se zbog strahova, porodičnih problema obraćaju nekim satanskim vračarama i gatarama. Tu su ne samo vračare, već i neke babe, odže. Kada shvate da im ta crna magija nije pomogla, dolaze i sve priznaju. U Svetom pismu je lepo naznačeno da je to satanistički čin- kazao je za Kurir starešina prokupačke crkve otac Nikola Ilić.

On dodaje da mnogi opsenici, kako ih je on nazvao se pozivaju na crkvu i predlažu onima koji dođu kod njih da prinesu neki dar crkvi, pa sveštenici često tako saznaju kome su se građani obratili.

foto: Kurir/B.R.

Tragom te priče, Kurir je došao do saznanja da u Prokuplju i okolini ima dosta osoba koje se tajno bave vračanjem. Najčešće pale ugljevlje i tako „teraju“ strah, ali ima i daleko opasnijih rituala.

-Za mnoge u gradu svi znaju. Tako postoji osoba koja živi u prokupačkom naselju Carina kojoj se ljudi stalno obraćaju, ili osoba u selu nadomak Prokuplja koja tera strah. I u samom gradu postoji osoba koja slično radi. Svi oni nemaju ustaljenu tarifu, nego im osoba koja dođe plati koliko misli da treba. Iskreno, svako se trudi da da što više- kazala nam je osoba nam je u sekundi nabrojana par vračara, vidovnjaka i bioenergetičara.

Slivanje strave je bila uobičajna pojava u prošlom veku i najčešće su se vodila deca koja plaču. Bukvalno svako selo u prokupačkom kraju imalo je osobu koja se time bavila, ali se poslednjih decenija činilo da se taj običaj izgubio. Sada se trend obnovio, a za „pomoć“ se ne obraćaju samo građani zbog dece, već i zbog sebe samih i na žalost sve ih je više.

Ono što je zanimljivo je da se niko ne trudi da sankcioniše takve rituale. Kako smo saznali, svi okreću oči, jer se potajno plaše kako bi im se moglo vratiti.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track