PRIBOJ U SVE TEŽOJ SITUACIJI: Zbog pogoršane situacije otvoren i treći izolacioni blok respiratori blok!
Foto: printscreen pribojski.rs

u borbi sa koronom

PRIBOJ U SVE TEŽOJ SITUACIJI: Zbog pogoršane situacije otvoren i treći izolacioni blok respiratori blok!

Srbija -

U pribojskoj bolnici 53 pacijenta sa težom kliničkom slikom, dva smrtna slučaja u toku noći i četiri medicinske sestre pozitivne na kovid 19.

Krizni štabovi opštine Priboj, Bolnice i Doma zdravlja u permanentnom su zasedanju i u dogovoru sa rukovodstvom Zdravstvenog centra Užice. Danas je zbog pogoršane situacije otvoren i treći izolacioni blok – respiratori blok na intenzivnoj nezi internog odeljenja pribojske Bolnice.

Ubrzano se oprema i četvrti izolacioni blok na Ginekološko-akušerskom odeljenju koji bi trebalo da obezbedi oko 20-ak ležećih mesta. Prema rečima rukovodstva pribojske Opšte bolnice i Doma zdravlja, svakodnevno se na prijem u bolnicu šalje od sedam do 10 pacijenata sa težim simptomima, što znači da bi i sa proširenim kapacitetima, sadašnjom dinamikom prijema, svi kapaciteti bili popunjeni do ponedeljka, eventualno utorka sledeće sedmice. U toku noći su preminula još dva pacijenta na respiratorima dok su četiri teža slučaja sa potvrđenim testom na kovid 19 upućena u ZC Užice i Požarevac.

Situaciju dodatno komplikuje i činjenica da su testovi na kovid 19 potvrđeni i za četiri bolničke medicinske sestre, zbog čega se urgentno vrši i nova preraspodela zaduženja i radnih zadataka već preopterećenog i umornog osoblja, dok se sa bolovanja pa čak i iz penzije povlače dodatni iskusni medicinski tehničari i neophodno medicinsko osoblje.

Veliko uznemirenje građana Priboja, budi činjenica da rezultati testova kasne i do 10-ak dana, što stvara dodatnu konfuziju i strah kod velikog dela pacijenata sa ozbiljnim simptomima. Zbog toga dolazi i do neusklađenosti podataka Zavoda za javno zdravlje o broju umrlih od kovida 19 ( koji zvanične podatke objavljuju tek kada stigne zakasneli pozitivan test) i realnog stanja na terenu, gde skoro svakodnevno pribojska javnost svedoči umiranju pacijenata sa svim simptomima korona virusa.

U kovid ambulantu pribojskog Doma zdravlja juče javilo 100 pacijenata sa povišenom temperaturom, kašljom, bolovima i simpromima sličnim korona virusu, čija je trijaža i ispitivanje u toku, dok su 10 najtežih slučajeva već primljeni u izolacione blokove bolnice Priboj. Do zaključenja ovog teksta na pregledu u kovid ambulanti DZ Priboj u toku današnjeg dana, javilo se 78 pacijenata, a njihovi pregledi i ispitivanja i dalje traju.

S obzirom da Priboj nema epidemiološku službu i organizovan sistem praćenja lakših slučajeva koji se nalaze na kućnom lečenju i njihovog poštovanja izolacije i mera samoizolacije, veliku zabunu i bes građana izaziva i nepoštovanje mera i neodgovornost pojedinih osoba sa lakšim simptomima koji su primećeni da se kreću po gradu, posećuju kladionice, kafiće i komuniciraju sa drugim građanima.

Zbog eksplozije zaraze i nepostojanja jasnih sistemskih protokola kao i evidentnog neodgovornog ponašanja građana, u ovom trenutku nije moguće zvanično konstatovati koliko Pribojaca se nalazi na kućnom lečenju sa srednjim i blažim simptomima, ali nezvanično taj broj pouzdano prelazi cifru od 1.000 osoba koje imaju neki od simptoma sličnim kovidu 19.

Kurir.rs/pribojski.rs

Foto pribojski.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track