MILA (9) STVARA NEVEROVATNA UMETNIČKA DELA: Vanserijski je talenat u slikarstvu koji prelazi granice
Foto: Privatna Arhiva

talenat nasledila od mame i bake

MILA (9) STVARA NEVEROVATNA UMETNIČKA DELA: Vanserijski je talenat u slikarstvu koji prelazi granice

Srbija -

Devetogodišnja Mila Đorđević učenica trećeg razreda OŠ "Branko Radičević" u Vranju, talenat je nasledila od bake i mame, jer je pored njih držala četkicu i pre nego što je prohodala.

foto: Privatna Arhiva

Od najranijeg detinjstva pokazuje interesovanje za crtanje, sa nepune dve godine crtala je pravilne oblike, a sa tri kompletne ljudske figure. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za likovno stvaralaštvo, a poslednje priznanje je osvojeno treće mesto na likovnom Konkursu Vazduhoplovnog saveza Srbije i Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI),pod nazivom „Letenje prošlosti i budućnosti“. Likovni konkurs je organizovan za decu između šest i sedamnaest godina.

foto: Privatna Arhiva

Mila je prvu samostalnu izložbu "Iskrice" imala u decembru 2019. Izložba je okupila Miline školske drugarice i drugove, roditelje i prijatelje ove talentovane devojčice. Kao polaznik Likovne radionice Narodnog univerziteta u Vranju od svog mentora diplomiranog slikara Vesne Marinković Stanković dobija podstrek za dalji napredak i usavršavanje. Marinković Stanković je na otvaranju izložbe "Iskrice" rekla da je impresionirana Milinim radom, koja je od najranijeg detinjstva pokazala interesovanje za crtanje.

foto: Privatna Arhiva

„Ova vanserijski talentovana devojčica najradije slika pejzaže i o njoj će se tek čuti“, rekla je akademski slikar Marinković Stanković. Mila ima i veliku podršku svoje učiteljice Drage Novalić koja je takođe prepoznala njen talenat. Ovaj mali po godinama, ali veliki umetnik po snazi i zrelosti umetničkog izraza, čiji su likovi verodostojni i živi, kaže za Kurir: Crtanje me opušta . Inspirišu me boje . Najviše volim da crtam životinje i likove iz knjiga koje čitam". I mnogo je knjiga Mila pročitala, a oprobala se i kao ilustrator dečije knjige koja će se uskoro naći u prodaji. Ponosni roditelji priznaju da su često iznenađeni Milinim crtežima i da ona svakim danom napreduje u svom umetničkom izrazu. Njena mama, Slađa ističe da je Mila dete koje u svemu vidi lepotu.

foto: Privatna Arhiva

"Voli decu i životinje, muziku ples, obožava da čita. Voli da vozi rolere, skejt voli gimnastiku i opsednuta je bojama. Veoma je emotivna i puna ljubavi. Ne voli da spava. Pored mame i bake je držala četkicu pre nego da prohoda, odrasla je okružena platnima, bojama i četkicama tako da je bilo logično da će je slikanje zainteresovati. Od tate Nenada je nasledila osim fizičkih predispozicija i upornost i talenat za sport . A što se tiče talenta za ples to nam je enigma", otkriva Milina mama.

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo Mila je dobila 2018. godine, imala je samo sedam godina. Među nagradama je i osvojeno prvo mesto na likovnom konkursu Dečjeg saveza grada Vranja na temu "Novogodišnja čarolija". Milin crtež ocenjen je najboljim i na temu "Moja mama najlepša mama na svetu". Ali to nije sve. Mila se osim slikarstvom uspešno bavi i sportom. Brojna priznanja osvojila je kao član Skijaškog kluba Besna Kobila , a jedno od najznačajnijih je bronzana medalja na otvorenom prvenstvu Srbije i na Banjalučkoj rolerijadi u disciplini "slalom na rolerima". Zaljubljenik je i u ples što dokazuju i brojne medalje osvojene sa Plesnim klubom "Feniks" iz Niša, dva prva mesta na Srpskom internacionalnom plesnom festivalu u Jagodini i Vrnjačkoj Banji , drugo mesto na Otvorenom Balkanskom prvenstvu u Nišu i drugo mesto na Otvorenom internacionalnom prvenstvu u Beogradu u disciplini Hip-hop formacija.

Ovih dana Mila ima pune ruke posla i još jednu ljubav. Posebno talentovana svestrana devetogodišnja devojčica iz Vranja sada brine i o kućnom ljubimcu, dvomesečnom kovrdžavom bišonu Kokici. Kokica joj je posebna inspiracija i motivacija u daljem stvaralaštvu.

Kurir/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track