DOKTOR RADOVAN ČEKANAC: Još nije vreme za ublažavanje epidemioloških mera u Kraljevu
Foto: Grad Kraljevo

epidemiološka situacija i dalje nepovoljna

DOKTOR RADOVAN ČEKANAC: Još nije vreme za ublažavanje epidemioloških mera u Kraljevu

Srbija -

Koordinator za zdravstvena pitanja u Gradskom štabu za vanredne situacije na teritoriji grada Kraljeva prof. dr Radovan Čekanac izjavio je da, bez obzira što statistički pokazatelji ukazuju da je situacija nešto povoljnija, epidemiološka situacija na teritoriji grada Kraljeva je i dalje nepovoljna.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, iz laboratorije „Vatreno oko“ za područje Raškog okruga stiglo je oko 454 rezultata, od kojih je 370 za grad Kraljevo.

- Od 370 uzoraka, bilo je 246 kontrolnih i 124 uzorka brisa uzetih od osoba sa simptomima infekcije „Covid-19“, od kojih je 31 uzorak pozitivan, odnosno 25 odsto. Znači držimo brojku ispod 30 odsto što smatram da, u ovom trenutku, predstavlja jednu određenu stabilnost i voleo bih da tako i ostane i da postepeno opada, pojasnio je dr Čekanac, pa podsetio da je ukupan broj novoobolelih, od 17. juna, 1.189, a od početka epidemije 1.241, kao i da je do sada, nažalost, preminulo 30 pacijenata iz Kraljeva.

Prof. dr Čekanac istakao je da je situacija u Kovid ambulanti znatno bolja, kao i da je ukupan broj pregleda, uključujući i kontrolne, spao ispod 100.

- Uglavnom imamo oko 50 pregleda dnevno. Prošli smo onaj veliki talas kada smo imali po 100 novoregistrovanih, tako da je sve manje kontrolnih pregleda, a oko 40 do 50 pacijenata javlja se zbog određenih simptoma vezanih za infektivne bolesti. Svakog dana određenom trijažom za oko 85 od 100 pacijenata postavljaju se indikacije za testiranje, dok 20 odsto, odnosno oko desetak pacijenata, ima simptome vezane za infektivnu bolest, ali sasvim druge etiologije, što je karakteristično za ovo doba godine, kazao je dr Čekanac, pa se osvrnuo na podatke koji se odnose na hospitalno lečenje.

Kako je naveo, u Opštoj bolnici „Studenica“ bilo je hospitalizovano 82 pacijenta, dok je poslednjih dana ta brojka spala na 54 pacijenta.

- Imali smo, do pre nekoliko dana, dobre pokazatelje gledajući otpuste i prijeme, međutim, u ovom trenutku 54 bolesnika se nalazi na hospitalnom lečenju. Takođe, zabrinjava broj težih slučajeva koji se nalaze na respiratorima. Imamo dve osobe na invazivnim respiratorima, pet na neinvazivnim i dva pacijenta na oksigenaciji - tretmanu kiseonikom, izjavio je dr Čekanac.

Prema njegovim rečima, još nije vreme za ublažavanje mera u Kraljevu, jer zatvoreni skupovi, velike proslave i veselja su se pokazali kao mesta gde dolazi do većih zaražavanja.

Dr Čekanac smatra da će ova situacija potrajati još 10 do 14 dana, kao i da ne treba naglo popuštati mere jer sada se iz pređašnjeg iskustva zna da naglo popuštanje mera vrlo brzo vodi do skoka broja zaraženih.

Zato apeluje na građane Kraljeva da se i dalje pridržavaju propisanih mera.

- Socijalna distanca i nošenje maski je u ovom trenutku bitno, jer ne raspoložemo ni sa čim drugim, ni one ne mogu da zaštite 100 odsto, ali utiču u velikom procentu na intenzitet širenja ove infekcije, naglasio je epidemiolog prof. dr Radovan Čekanac.

(Kurir.rs / J. S. / Foto: Grad Kraljevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track