Medeni mesec - s ljubavlju iz Srbije - može i drugačije
Foto: Pixabay

Medeni mesec - s ljubavlju iz Srbije - može i drugačije

Srbija -

Ljubav ne trpi zabrane i ograničenja, a ima svoje običaje i tradicije. Za izbor destinacije medenog meseca i svet zna da bude mali, ali i Srbija može biti velika. Put posle venčanja donosi sijaset izbora - bogate istorije i visoke estetike, dar za um i dušu, a sve to unutar Srbije.

Venčali ste se i krenuli u odiseju braka, a prva luka u koju pristajete je medeni mesec. Ne interesuje vas gde može, a gde ne može da se putuje, sa svojom dragom izabrali ste - Srbiju. Nećete dobiti more, niti renesansnu arhitekturu, sve ostalo je na tacni i čeka da oplemeni vaše iskustvo i ukleše nove uspomene u vašem sećanju. Priroda u svom najboljem izdanju.

Nepredvidivo vreme i avanturistički medeni mesec naterali su vas da spakujete sve - od plažnog šortsa do elegantne košulje koju ste nosili na venčanju. A i nijedno mesto ni vreme nije pogrešno za obući odelo i slikati se.

Sijaset je destinacija, pa izdvajamo medenomesečne lokacije u jugoistočnoj, centralnoj i zapadnoj Srbiji.

foto: Pixabay

Stara planina - Old lady Balkana

Posetio ju je skoro i Manu Čao, nije odoleo. Planina u žiži zbog borbe meštana sa graditeljima mini-hidroelektrana, prostor za čiju prirodu i ljude važi jedna reč - autentičnost. Da, baš ta reč opisuje utisak i emociju koju imate dok ste u selima, predelima i pred rekama i vodopadima Stare planine.

Spada ne samo u floristički najbogatije delove Srbije, već i Evrope – tu živi više od 1.200 vrsta biljaka, od čega je 115 endemičnih vrsta. Stara planina stanište je za oko 150 vrsta ptica gnezdarica, 30 vrsta sisara, šest vrsta vodozemaca, 12 vrsta gmizavaca i 26 vrsta riba.

Prostrane planinske padine i pašnjaci koji izgledaju kao iz bajke, a vodopadi Piljski skok i Bigar zauzimaju drugo i treće mesto najviših vodopada u Srbiji.

Ako ste pravi avanturista i pored ulaska u brak treba vam još uzbuđenja, tokom leta na Staroj planini se održavaju takmičenja paraglajdera, kao i takmičenja u planinskom biciklizmu, a odlični su uslovi i za alpinizam i planinarenje.

Deo Stare planine koji se proteže kroz Srbiju pripada opštinama Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad, a preporuka za bazu jeste Pirot.

Na tridesetak kilometara od Pirota nalazi se i kanjon Jerme, koji sa svojim strmim ivicama podseća na filmove o Divljem Zapadu, manastiri Poganovo i Sukovo, brojne pećine i Vatreno jezero.

Vurnja, Senokoška reka, Rsovci, Dojkinci, Temska, Babin zub, Kaluđerski skok, Temštica, Topli Dol, Vladikine ploče, pećinska crkva sa ćelavim Isusom, zar sve ne deluje apsolutno autentično?

foto: Pixabay

Šta ćemo bez mora - Srebrno i Borsko čekaju

Srbija nema crno ni plavo, ali ima srebrno. Nije more, jezero je, prelepo i blizu. Nedaleko od Velikog Gradišta, u centralnoj Srbiji, ovo 14 kilometara dugo veštačko jezero naziv duguje srebrnkastom odsjaju koji se najbolje vidi u popodnevnim časovima. Ovakav medeni mesec u suton izgleda kao romantična razglednica.

Popularno i još lepše nego kad ste ga posetili na eksurziji, pored kupanja i srebrnog sunčanja može da vam ponudi i šetnju, tenis, golf, vožnju brodićem ili vožnju bicikla, ali i jednostavno ispijanje kafe u nekom od kafića. Ribolovci mogu da se okušaju i u pecanju.

Ako vam dosadi, prilika za promenu je biser istočne Srbije, kome je popularnost porasla poslednjih godina. Bolje promeniti jezero nego partnera. Borsko jezero nalazi se nadomak grada Bora, nastalo je zarad potreba Rudarsko – topioničarskog basena Bor, ali doživljava ekspanziju turizma. Ako se umorite od ležanja, u blizini je Crni vrh.

foto: Pixabay

Tara - lepotica jugoistočne Evrope

Kažu da je lepota u oku posmatrača, ali to ne važi za Taru. ona je lepa svima, a za mnoge najlepša planina u ovom delu Evrope. Staroslovenski bog Tar je, prema predanju, zbog lepote predela izabrao upravo ovu planinu za svoj dom, a po njemu je Tara i dobila ime. Savršeno mesto za odmor i medeni mesec, uz neku brvnaricu, mesto za mladenačku bajku.

Tarina čuvena lepota ogleda se u bujnim pašnjacima, “tepih livadi”, gustim šumama, srnama, bistroj vodi jezera Perućac, fantastičnim vidikovcima, cvetnim predelima. Tara je pravo mesto za miran odmor uz uživanje u prizorima dostojnim razglednica.

Inače, Nacionalni park Tara jedan je od pet nacionalnih parkova u Srbiji i izdvaja se šumama srpske omorike, koju je otkrio botaničar Josip Pančić.

Za izlet vam je na dohvat ruke jezero Zaovine, predivni vidikovci ili poneki etno park gde možete popiti kafu sa ratlukom i rakijom ili probati slatko. Kažu da je najbolje u Srbiji, ali nije slađe od medenog meseca.

Jedina “opasnost” od obilaska Srbije jeste da ćemo prestati da kukamo da ne možemo na more i poželeti da istražujemo Srbiju uzduž i popreko.

foto: Pixabay

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track