PONOVO PREKO STAROG MOSTA OD 20. AVGUSTA: Rekonstrukcija mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića
Foto: T.Ilić

Posle godinu dana od početka radova

PONOVO PREKO STAROG MOSTA OD 20. AVGUSTA: Rekonstrukcija mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića

Srbija -

MALI ZVORNIK - Rekonstrukcija mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića treba da bude završena do 20. avgusta i on predat na korišćenje žiteljima Malog Zvornika u Srbiji i Zvornika u BiH kojima je najkraća veza preko reke Drine.

foto: T.Ilić

Kako je rekao gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović jedino neće biti završena dekorativna rasveta mosta koja se nije našla u projektnoj dokumentaciji sanacije, ali će se o finasiranju i realizaciji toga projekta razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije, ili malozvorničke opštine. Iz Zvornika (BiH) predlažu i postavljanje integrisanog graničnog prelaza, odnosno da granična policija i carina BiH budu na desnoj obali, na prilasku mostu u Srbiji, gde su njihove srpske kolege, o čemu je već razgovarano sa nadležnim organima dve države. Prostor na levoj obali gde je sada granična policija BiH je tesan i mogao bi biti bolje iskorišćen ukoliko dogovor bude postignut. Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, odnosno malogranični prelaz preko Drine između dva Zvornika zatvoren je zbog rekonstrukcije krajem avgusta prošle godine.

Predviđeno je da radovi traju godinu dana, a Vlada Srbije ranije je izdvojila 600.000 evra za obnovu mosta koji devet decenija spaja dva Zvornika. Rekonstrukcija obuhvata antikorozivnu zaštitu, peskarenje i farbanje, sanaciju nosivog kamenog stuba i zamenu kompletne kolovozne konstrukcije. Stari most, kako ga zovu meštani, spojio je dva Zvornika 1929, a svečano je otvoren i osvećen januara 1930. u prisustvu kralja Aleksandra čije ime nosi.

Otvaranje mosta željno iščekuju žitelji sa obe strane Drine, a od početka radova bio je privremeno otvoren za prešački saobraćaj 21. juna, od sedam sati ujutru do 21 uveče, kako bi građanima koji žive u Zvorniku, a imaju pravo da glasaju u Srbiji bio omogućen prelazak reke. Od naredne sedmice trebalo bi da ga prelaze svakodnevno.

Kurir/T. Ilić/Foto: T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track