BEZ NADE ZA PORUŠENU CRKVU U BANJI KOVILJAČI: Komunisti je srušili pre 72 godine, a teško da će ikada biti obnovljena
Foto: T.Ilić, Arhiva V. Vulovića

tuga

BEZ NADE ZA PORUŠENU CRKVU U BANJI KOVILJAČI: Komunisti je srušili pre 72 godine, a teško da će ikada biti obnovljena

Srbija -

Nedavna prodaja nekada popularnog restorana ‘’Švajcarije’’ podsetila je meštane na priču o crkvi porušenoj pre više od sedam decenija na tom mestu. Gradnja pravoslavnog hrama na ulazu u banjski park započeta je ratne 1943, a oslobođenje nije donelo njegov završetak već je po naređenju komunističke vlasti moralo biti srušeno do tada sagrađeno.

Srušeni hram bio je gotovo zaboravljen sve do pre nekoliko godina kada je na njega podsetio Vladimir Vulović, u knjizi “Kovilje- kroz istoriju i sjaj kraljevske banje”. Kako je zapisano, bogomolja je trebalo da bude zadužbina glavnog komandanta Drinske vojske generala Ranka Alimpića i njegove supruge Mileve, izgradnja je otpočela tokom okupacije, a temelji hrama osveštani na Blagovesti 1943. u čast velikomučenika i čudotvorca Georgija.

Hram je građen u čast vojnika Drinske divizije palih u Velikom ratu, urađena je kripta u kojoj je bilo planirano da budu sahranjeni i stiglo se do pod krov. Međutim, nova vlast je 1948. naredila rušenje skoro urađene crkve pošto, kako je obrazloženo, nije na odgovarajućem mestu, i to o trošku Crkve koja je oko hrama imala i 19 ari zemlje.

Crkva je srušena, ostali su temelji, u njima povelja o izgradnji i kripta, a preko njih je nasuta zemlja pa se kasnije izgrađena “Švajcarije“ našla na uzvišenju. Crkva je još pre dvanaest godina tražila da joj se vrate temelji bogomolje, bez okolnog zemljišta, ali bez uspeha.

Kada je nedavno Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila prodaju ‘’Švajcarije’’ Udruženje građana ‘’Za Banju Koviljaču’’ i Crkvena opština Banja Koviljača obratili su se gradonačelniku Loznice sa zahtevom da na istom mestu počne izgradnja crkve. Gradska uprava pisala je Privrednom sudu u Valjevu i stečajnom upravniku da odlože prodaju, ali je krajem jula ona obavljena. Prema rečima sveštenika Dragana Bajića iz Banje Koviljače crkva je prethodnih godina nadležnima slala svu dokumentaciju, dopise, molbe, ali bez rezultata.

- Kada je oglašena prodaja razmišljali smo da probamo sakupiti prilog i otkupiti ono što je Crkvi već pripadalo. Zbog situacije sa koronom ipak nismo hteli od naroda tražiti takvu pomoć, a mnogi su nam već pomogli kada smo radili amfiteatar u porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Ovim su nade da će ikada hram biti podignut verovatno potpuno ugašene, a sam Bog zna da li će nepravda učinjena pre 72 godine ikada biti ispravljena – kaže on.

Godinama je nova vlast ometala gradnju crkve u Banji Koviljači, da bi tek 1975. bio otvoren hram Svetih apostola Petra i Pavla. Priča o crkvi koju je srušila ideologija ostaće u knjigama i sećanju meštana. Stečaj je progutao HTP, a sa njim i san da će porušeni hram ikada biti urađen.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track