PODRŠKA NATALITETU KROZ VTO: Šansa za još tri para iz Loznice
Foto: T.Ilić

odobrila nadležna komisija

PODRŠKA NATALITETU KROZ VTO: Šansa za još tri para iz Loznice

Srbija -

Još tri loznička para imaće priliku da putem vantelesne oplodnje (VTO) pokušaju da postanu roditelji zahvaljujući podršci Grada Loznice.

Nadležna komisija odobrila je sva tri podneta zahteva pa će svaki par dobiti po maksimalnih 350 hiljada dinara, potvrđeno je iz Odeljenja za društvene delatnosti gradske uprave.

Na prvoj, julskoj komisiji finansijska podrška odobrena je za šest parova do 350.000 dinara dok su dva odbijena pošto ispunjavaju uslove za neograničen broj pokušaja preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje jer žene imaju manje od 43 godine. Tako je do sada Loznica podržala ukupno devet parova, a od za ovu namenu predviđenih pet miliona dinara u gradskom budžetu ostalo je novca za još pet parova koji mogu dobiti maksimalan iznos. Odeljenje za društvene delatnosti zatražilo je da se u rebalansu budžeta za naknadu troškova VTO odvoji još pet miliona.

foto: T.Ilić

Pravo na naknadu troškova VTO imaju parovi sa prebivalištem u Loznici, žene koje nisu navršile 45 godina u momentu podnošenja zahteva, nisu rađale, imaju problem sa primarnim sterilitetom, ali i sekundarnim, odnosno posle prvog deteta nema druge trudnoće kao i da prethodna tri pokušaja o trošku države nisu bila uspešna. Loznica ima dvadesetak evidentiranih parova koji su mogući kandidati za ostvarivanje naknade, a šansu da postanu roditelji imaju i oni koji ne ispunjavaju uslove za tu proceduru preko RFZO.

Inače, svaki šesti par na teritoriji Loznice ima problem da prirodnim putem ostvari trudnoću, piše u lokalnom Planu javnog zdravlja.

(Kurir.rs / T.Ilić / Foto: T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja