IDI U PODRUM PA RASTERUJ MIŠEVI S VIVALDIJA: Mladi niški pijanista na sudu zbog vežbanja klavira
Foto: Privatna arhiva

komšija se buni

IDI U PODRUM PA RASTERUJ MIŠEVI S VIVALDIJA: Mladi niški pijanista na sudu zbog vežbanja klavira

Srbija -

“Kao da sam neki huligan” - tako svoj slučaj opisuje nagrađivani i talentovani pijanista iz Niša Vladimir Aćimović, kome pred Prekršajnim sudom sude zato što je vežbao klavir i tako uznemirio jednog komšiju. Od ostalih ima neophodnu saglasnost. Kaže da je ovo nezabeležen slučaj u Srbiji, da pokazuje odnos prema klasičnoj muzici i da može biti presedan za muzičare koji nemaju gde da vežbaju.

Ovaj 18-godišnji Nišlija studira u Beogradu i Gracu, stipendista je Fonda za mlade talente Republike Srbije, poslednje 2 godine i ne živi u Nišu, ali kada je tu, svira jer svakodnevno mora da vežba, navode Južne vesti.

Ima saglasnost svih komšija, osim jednog, pa mu je policija često dolazila na vrata po prijavi za “buku”.

- Idi u podrum, pa rasteruj miševi s Vivaldija - to mu je poručio jedan od policajaca, svedoči Vladimir.

Kako Vladimir nije otišao u podrum, već je nastavio da vežba, na kraju je dobio prekršajnu prijavu jer klavirom pravi buku.

Sredinom februara ove godine policija mu je bila u stanu i u nalogu za pokretanje prekršajnog postupka napisali su da je Vladimir "narušavao javni red i mir i ugrozio mir i spokojstvo građana".

- Tako što je Vladimir svirao klavir u svom stanu i time izazvao uznemirenje stanara zgrade (ime poznato redakciji) - piše u nalogu.

Napisali su ono što i Vladimir tvrdi - da svira samo između 10 i 14 sati, kako kućni red i nalaže.

Prvo ročište održano je u februaru, a uskoro će i drugo. Vladimir je morao da angažuje advokata, a očekuje ih i veštačenje buke.

Vladimira ne brine kazna, već odnos prema klasičnoj muzici i kolegama muzičarima jer bi slučaj mogao da se koristi kao presedan protiv onih kojih vežbaju u svom domu.

- Ovo je prvi slučaj u sudskoj praksi da policija pokreće postupak zbog sviranja klavira - tvrdi Vladimir.

Za eventualnu kaznu kaže da će je platiti od državne stipendije, što ocenjuje kao “suludo”, ali najviše ga brine gde će klasični muzičari vežbati, ako ne kod kuće, jer u Srbiji nema uslova za vežbe u školama i na fakultetu.

Ceo slučaj vidi kao napad na ozbiljnu muziku i ne želi da se umetnost tretira kao buka i prekršaj. “Buka” u kojoj, kaže, uživaju sve komšije, osim jednog.

(Kurir.rs/Južne vesti, M.Zirojević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track