ZAVRŠNA SVEČANOST 87. VUKOVOG SABORA: Tradicionalnu saborsku besedu održaće književnik Janko Vujinović
Foto: T. Ilić

na saborištu u Vukovom Tršiću

ZAVRŠNA SVEČANOST 87. VUKOVOG SABORA: Tradicionalnu saborsku besedu održaće književnik Janko Vujinović

Srbija -

TRŠIĆ - U Tršiću, kod Loznice, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864), na otvorenoj pozornici kraj Žeravije u nedelju od 12 sati biće održana završna svečanost 87. Vukovog sabora.

Prema tradiciji pogram naše najstarije kulturne manifestacije počeće ‘’Himnom Vuku’’ Stevana St.Mokranjca, a posle pozdravne reči Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice, tradicionalnu saborsku besedu održaće književnik Janko Vujinović.

foto: T. Ilić

U umetničkom programu posetioci će videti predstavu ‘’Dositej u Srbiji“, po tekstu Milovana Vitezovića, a u režiji Marka Stanića. Prethodno će poslednjeg dana saborovanja u Naučno-obrazovno-kulturnom centru ’’Vuk Karadžić’’ u Tršiću, biti otvorena izložba ’’Dositejev put znanja’’ zadužbine ’’Dositej Obradović’’, jedan od desetak programa koliko je održano tokom saborovanja koje je ministar prosvete Mladen Šarčević svečano otvorio 14. septembra.

Deo ovogodišnjih programa bio je u znaku velikog srpskog prosvetitelja i prvog ministra prosveta u Srbiji, istaknutog pisca i filozofa, osnivača Velike škole, prethodnice Beogradskog univerziteta, Dimitrija Dositeja Obradovića. Bili su posvećeni Dositejevoj potrebi pisanja na narodnom jeziku zašta je dobio Vukovo zasluženo priznanje i poštovanje. Kako je istaknuto na otvaranju manifestacije njih dvojica su bili duša srpske kulturne tradicije 19. veka, ličnosti koje su ostavile neprocenjivo duhovno blago svome rodu ’’da se pamti i da traje’’.

foto: T. Ilić

Organizator 87. Vukovog sabora je loznički Centar za kulturu “Vuk Karadžić”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice. Prvi Vukov sabor održan je u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće,17. septembra 1933. godine, i od tada se svake godine uoči Male Gospojine u Tršiću okupljaju poštovaoci dela Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja