TVRĐAVA NA HISARU KONAČNO OŽIVELA: Jadranka Jovanović na otvaranju pevala za Prokupčane
Foto: Biljana Roganović

ZAVRŠENA PRVA FAZA RESTAURACIJE

TVRĐAVA NA HISARU KONAČNO OŽIVELA: Jadranka Jovanović na otvaranju pevala za Prokupčane

Srbija -

PROKUPLJE - Nakon nekoliko meseci radova na prvoj fazi projekta restauracije i konverzacije srdenjovekovne tvrđave na brdu Hisar u Prokuplju, zvanično je ovaj prostor otvoren. On je svečano predstavljen Prokupčanima uz koncert operske pevačice Jadranke Jovanović.

"Večers je grad Prokuplje dobio nov izgled. Zasijala je srednjovekovna tvrđava novim sjajem, a sve zasluge idu vama, dragi Prokupčani, jer ste strpljivo čekali da se ona restauira. Večeras je predajem vama na korišćenje i da o njoj vodite računa", kazao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

foto: Biljana Roganović

Projekat ukupno košta 64 miliona, polovinu para daje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a ostalo grad Prokuplje i izvodi se u tri faze. Sada je završena prva, koja košta 20 miliona i odnosi se na restauraciju vrha tvrđave, kao i njeno osvetljenje. U drugoj fazi urediće se prostor oko nje i asfaltirati prilazni plato, a u trećoj se pravi letnja pozornica u srcu tvrđave. Planirano je da se kompletno završi do kraja naredne godine.

foto: Biljana Roganović

Tvrđava na Hisaru zove se i Jugbodanova tvrđava jer potiče iz 14. veka, mada je sagrađena na starijim temeljima. Pored nje je i zgrada Savićevac, koja je sagrađena na inicijativu Alekse Savića i u njegovom testamentu se pominje da je ostavlja Prokuplju kao sanatorijum za lečenje plućnih bolesti. Čitavo brdo sadrži istoriju Prokuplja od najstarijih vremena, a do sada nikada nije restauirana. Ona je omiljeno šetalište u centru grada i u čijem podnožju se nalaze dve crkve Svetog Prokopija i Latinske crkve. Značaj ovog mesta nije samo istorijski već i turistički i predstavlja najlepši deo grada po kojem je Prokuplje prepoznatljivo.

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track