NABUJALA TOPLICA IM ODNELA SVE ŠTO SU DECENIJAMA KUĆILI: Meštani prokupačkih sela zimu dočekuju skoro bez igde ičega
Foto: Printscreen RTS

, zimu dočekuju bez igde ičega

NABUJALA TOPLICA IM ODNELA SVE ŠTO SU DECENIJAMA KUĆILI: Meštani prokupačkih sela zimu dočekuju skoro bez igde ičega

Srbija -

Violeti i Dejanu Jovanoviću iz prokupačkog sela Bele Vode, nabujala Toplica, juna meseca ove godine, za nekoliko sati odnela je i oštetila sve što su decenijama stvarali i kućili.

Tri meseca kasnije kažu da su uspeli samo da okreče zidove, ali da zimu, sa troje dece i skromnim prihodima, dočekuju skoro bez igde ičega.

foto: Printscreen RTS

"Svuda smo naišli na muk, na ćutanje, na nerazumevanje, osim u građevinskoj službi, ali ni to nije završeno, jer još čekamo ta rešenja", rekla je Violeta Jovanović.

Dejan Jovanović kaže da je uništen nameštaj od iverice.

"Nama je bio cilj pčele da spasavamo, živinu sam pokušao da spasim, to nije moglo", rekao je on.

foto: Printscreen RTS

I u domaćinstvu Ilića u Beloljinu posledice junskih poplava vidljive su na objektima i spolja i unutar njih. Kažu da su očekivali da do sada do njih stignu makar sušilice zidova, koje su im obećane još nakon poplava.

Slavica Ilić iz Beloljina kaže da je četrnaest, petnaest domaćinstava bilo poplavljeno u Beloljinu i da niko ništa nije dobio - čekaju se rešenja.

U Crvenom krstu u Prokuplju, koji raspolaže sušilicama, kažu da su se vlasnici oštećenih objekata, zbog dodatnih troškova koje prave, uglavnom odlučivali na prirodno isušivanje zidova.

foto: Printscreen RTS

"Da li ima i dalje nekih porodica, koje nisu uspele da isuše putem sunčeve energije ili ne, to stvarno ne znam trenutno, ali ako se jave, sigurno ćemo im uključiti, da im pomognemo da što pre završe sa sušenjem zidova", kaže Dragan Subotić, sekretar Crvenog krsta u Prokuplju.

U Gradskoj upravi Prokuplja nismo uspeli da saznamo tačan broj oštećenih objekata i donetih rešenja po osnovu Uredbe o obnovi porodičnih stambenih objekata nakon junskih poplava.

foto: Printscreen RTS

Na zvaničnom sajtu Grada istaknuta su samo četiri rešenja, koja su doneta tokom septembra meseca.

Inače, poplave su pričinile veliku štetu i privrednim subjektima, koji još uvek, kako saznajemo, ne znaju da li će moći da računaju na određenu pomoć države.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track