JAGODINCI SE OKUPILI NA MORAVI I SVI GLEDAJU U NEBO: Danas je dan kad se to radi, evo u šta gledaju! (FOTO)
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

na Đurđevom brdu i Izletištu potok

JAGODINCI SE OKUPILI NA MORAVI I SVI GLEDAJU U NEBO: Danas je dan kad se to radi, evo u šta gledaju! (FOTO)

Srbija -

JAGODINA - Tokom Evropskog vikenda posmatranja ptica danas su Jagodinci boravili na obalama Velike Morave, "Đurđevom brdu" i Izletištu potok.

Bilo ih je sa prijateljima, decom i kućnim ljubimcima, uživali su u lepom sunčanom danu. "Mogao bih satima da ovde stojim, sedim ili šetam obalom Morave i da posmatram ptice", rekao je Tanjugu jedan posmatrač kraj Velike Morave u selu Ribare kod Jagodine.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

On kaže da na svom "pametnom" telefonu ima instaliranog "ličnog vodiča za raspoznavanje divljih ptica".

Gradska uprava za zaštitu prirode Jagodine, na ulazu u Izletište "Potok" u Turističkom kompleksu "Djurđevo brdo", postavila je informativnu tablu o pticama stanaricama, selicama, zimovalicama i prolaznicama koje tu obitavaju, a ima ih 70 vrsta.

Autor Informativne table je člana Gradske uprava biolog Boban Stanković. Cilj je promocija zaštite prirode, a Informativna tabla je zamišljena kao vodič za posmatranje ptica. U "Djurđevom brdu" je registrovano oko 70 vrsta ptica od kojih je 41 vrsta gnezdarica.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Za 29 najčešćih vrsta, na Informativnoj tabli, data je ilustracija, koja će turistima, posetiocima, ljubiteljima ptica, "a pre svega učenicima i početnicima u posmatranju ptica, omogućiti lakše raspoznavanje vrsta", ocenjuju u Gradskoj upravi za zaštitu prirode.

U Gradskoj upravi, ističu da im je namera da Informativnom tablom "probude interesovanje, prvenstveno kod mladih, za posmatrane ptica, a što podrazumeva i boravak u prirodi i razvijanje svesti o potrebi zaštite prirode".

"Đurđevo brdo" je značajno prirodno dobro treće kategorije botaničko - ornitološkog karaktera, na kome se nalazi 40 vrsta drveća i grmlja sa oko 800 stabla i gde je stanište mnogih ptica, potsećaju u Gradskoj upravi za zaštitu prirode.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track