ĐACI OSNOVNE ŠKOLE U PROKUPLJU UČE BIOLOGIJU U PRIRODI: Usvajaju znanje proučavajući živi svet u okruženju
Foto: Kurir/ B.R.

Osnovna škola Ratko Pavlović Ćićko

ĐACI OSNOVNE ŠKOLE U PROKUPLJU UČE BIOLOGIJU U PRIRODI: Usvajaju znanje proučavajući živi svet u okruženju

Srbija -

Prokupačka Osnovna škola “Ratko Pavlović Ćićko” ima jednu dugu i lepu tradiciju, da učenici usvajaju znanja iz biologije u prirodi.

Oni godinama vikendom organizuju “ekspedicije” po planinama oko Prokuplja i taj dan provedu proučavajući živi svet u okruženju. Tako je bilo i ovog vikenda. Akcije su dobrovoljne, ali kako kaže nastavnik biologije Dejan Živković, čak 46 učenika sedmog i osmog razreda uključilo se u akciju.

- Sa koleginicom Marijom Antić i Planinarsko sportskim klubom “Toplica” svake godine organizujemo pešačke akcije oko Prokuplja. Ovoga puta priključio nam se i kolega Ivan Stebih, profesor fizičkog. Obično bude po dvadesetak nas, ali ovoga puta čak 46 učenika je krenulo. Bio sam prijatno iznenađen. Deca su se uželela druženja, prirode i mislim da su im biljke i životinje na ovaj način mnogo bliže i razumljivije- kazao je Živković.

foto: Kurir/ B.R.

Da je to pavi način da se mladima približi priroda potvrđuju i učesnici akcije. Tako Una Gojković koja je osmi razred kaže da je dan bio nezaboravan.

-Lepo smo šetali, pričali, slušali gradivo i sve na licu mesta videli. Svaku biljku koju smo uživo primetili, pamtićemo zauvek i zato mislim da je ovo odličan način da se uči. Ova subota je bila fenomenalna i žao mi je što svakog vikenda nema istih akcija- kazala je Una.

Sa njom se slaže i Sara Čaprić koja već dve godine učetvuje u učenju u prirodi.

foto: Kurir/ B.R.

-Nastavnici nam na ovaj način bolje dočaraju živi svet i upoznaju nas sa sredinom u kojoj živimo. Usput se družimo, šalimo i mnogo naučimo. Verujte, svaki put je sve lepše - očarana je Sara.

Deca su ovoga puta prešla dvanaest kilometara, a polazna tačka im je bila plato u Gariću. Odatle su krenuli preko Sokolice do Vodica i nazad za Prokuplje preo Bolutskog kamena. Kroz avanturu su ih vodili članovi PSK “Toplica” koji kažu da je zadovoljstvo planinariti sa decom.

foto: Kurir/ B.R.

-Saradnja sa školom je već tradicija, kao i sa školom sporta “Tigrići” i mi uvek kao klub podržavamo ove akcije i trudimo se da pomognemo. Kod nas je besplatna planinarska članarina za decu i svake godine je sve više mališana koji nam se priključuju- kaže predsednik PSK “Toplica” Darko Žarić.

I tako svi zajedno, čine jednu ekipu koja je sve popularnija i u kojoj se deca uče koliko je priroda lepa, snažna i koliko je treba poštovati. Akciju podržavaju i roditelji, pa se često dešava da čitave porodice krenu.

Naravno, za sve je potrebna samo dobra volja, sendvič i patike koje ne žuljaju, ostalo je lako.

Kurir.rs, B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track