3 SREDNJOŠKOLCA IZ TRSTENIKA ZARAŽENA KORONOM: Celo odeljenje nastavu prati od kuće, oboleo i vaspitač iz predškolske ustanove
Foto: Ž. M.

epidemiološka situacija u školama dobra

3 SREDNJOŠKOLCA IZ TRSTENIKA ZARAŽENA KORONOM: Celo odeljenje nastavu prati od kuće, oboleo i vaspitač iz predškolske ustanove

Srbija -

U Gimnaziji u Trsteniku troje učenika zaraženo je korona virusom. Oni su izolovani iz škole, a online nastavu prate od kuće, kao i njihovo odeljenje od 15 đaka.

Prema rečima Zorana Askovića, načelnika Školske uprave za Rasinski okrug, sa sedištem u Kruševcu, epidemiološka situacija u osnovnim i srednjim školama je dobra. U ostalim školama u ovoj pomoravskoj opštini stanje je dobro i nema inficiranih školaraca, a na obavljenim testiranjima na kovid 19 dobijeni su negativni rezultati.

U Predškolskoj ustanovi “Biseri” u Trsteniku jedan vaspitač je oboleo i nalazi se na bolovanju, izolovan je od kolektiva i ne predstavlja opasnost za predškolsku decu.

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Kruševac u Rasinskom okrugu je 6 novoobolelih osoba, od kojih je četvoro iz Trstenika. Od početka pandemije u opštini Trstenik registrovano je 105 slučajeva obolelih od virusa, a samo u septembru 24, pa je usledila hitna intervencija lokalne samouprave.

Ponovo je uvedena vanredna situacija, iako je prethona bila ukinuta pre dvadesetak dana. Novim merama regulisani su uslovi rada u svim privrednim objektima. Ugostitelji koji nemaju baštu i noćni klubovi radiće do 21 sat, a oni koji imaju baštu moći će da rade u otvorenom delu objekta do 23 sata.

Za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, osim ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu. Obavezno je fizičko rastojanje od dva metra između stolova, a svi zaposleni moraju da nose zaštitne maske i/ili vizire i rukavice.

Štab za vanredne situacije opštine Trstenik obavezao je sve poslodavce da obezbede sredstva za dezinfekciju ruku, a na ulazu u objekat je obavezno postavljanje dezobarijera sa dezinfekcionom sredstvom prema preporukama Ministarstva zdravlja Srbije.

(Kurir.rs/ Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track