APEL U KRALJEVU: Poljoprivrednici, mehanizaciju obeležite svetlosnom signalizacijom
Foto: J.S.

najveći broj dešava se u ranim večernjim časovima

APEL U KRALJEVU: Poljoprivrednici, mehanizaciju obeležite svetlosnom signalizacijom

Srbija -

Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kraljevo apelovala je na poljoprivrednike da u predstojećem periodu svoju mehanizaciju obeleže odgovarajućom svetlosnom signalizacijom kako ne bi došli u situaciju da budu direktni ili indirektni učesnici saobraćajnih nezgoda.

- Prema izveštajima o tim saobraćajnim nezgodama, njihov najveći broj dešava se u ranim večernjim časovima, pre pojave sumraka, i to traje do 21 ili do 22 sata. To je najkritičniji period dana, kada rukovaoci poljoprivrednom mehanizacijom, kao učesnici u saobraćaju, izazivaju ili učestvuju u tim nezgodama, kaže Nenad Nešović, iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Kraljevo.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednicima se preporučuje i da ne pale žetvene ostatke kako bi pripremili njive za jesenju setvu jer time nanose dugotrajne posledice zemljištu, a neretko izazivaju i požare.

- Mi promovišemo da se svi biljni ostaci zaoravaju, jer se na taj način ta organska materija jednim delom vraća u zemljište i omogućava se mineralnim organizmima da oni to razlažu do onih oblika koji su usvojivi za biljke i tako se dugotrajno čuva plodnost zemljišta, navodi Nešović.

(Kurir.rs/J. S./Foto: J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track