VELIKI DAN ZA VELIKO GRKLJANE, STIGLA VODA! Gradonačelnica Kruševca popila prvu čašu vode sa crkvene česme (FOTO)
Foto: Ž.M.

REŠILI PROBLEM VODOSNABEVANJA

VELIKI DAN ZA VELIKO GRKLJANE, STIGLA VODA! Gradonačelnica Kruševca popila prvu čašu vode sa crkvene česme (FOTO)

Srbija -

KRUŠEVAC - Rasinsko selo Veliko Grkljane dobilo je gradsku vodu za piće sa akumulacije “Ćelije”. Investicija je vredna oko 18, 5 miliona dinara, a ovo je 67. od ukupno 101 naseljenog mesta na teritoriji grada Kruševca koje je rešilo problem vodosnabdevanja. Planom razvoja grada predviđeno je da za dve godine bude obezbeđeno 93 posto teritorije, koja obuhvata 101 selo.

U porti Ctkve Svetog Agatonika u Velikom Grkljanu gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović je simbolično sa crkvene česme popila prvu čašu vode i tako ozvaničila rešenje životnog pitanja za stanovnike ovog rasinkog sela.

foto: Ž.M.

-Grad je ispunio obećanje koje je dao prošle godine i obezbedio zdravu pijaću vodu za meštane Velikog Grkljana, a plan je da u naredne dve do tri godine skoro sva naseljena mesta na teritoriji grada Kruševca dobiju zdravu pijaću vodu. Vodu je sada dobilo oko 120 domaćinstava, odnosno, 450 stanovnika, a za ovu investiciju Grad je izdvojio preko 10 miliona dinara, Vodovod oko 8,5 miliona. Ovde se neće statiti, nastavićemo sa radovima na širenju i izgradnji vodovodne mreže ka naseljenim mestima koja još nisu priključena na sistem Vodovoda, istakla je gradonačelnica.

Vladimir Milosavljević, direktor JKP “Vodovod Kruševaa”, je rekao da su stanovnici Velikog Grkljana tokom 2011.i 2012. godine započeli akciju izgradnje vodovodnog sistema i izgradili veći deo sekundarne mreže kroz selo.

foto: Ž.M.

- Akcija je nastavljena tek 2019. godine kada je taj posao preuzeo Vodovod i tokom prošle i ove godine završen je sistem vodosnabdevanja, izgrađena je crpna stanica, rezervoar, dva hidroforska postrojenja. Radilo se i na sistemu daljinskog upravljanja i nadzora koji je obuhvatio integraciju objekata na potezu crpna stanica- rezervoar Veliko Grkljane u postojeći sistem SKADA, odnosno, naš komandni centar, a što omogućava daljinsko automatsko upravljanje pumpama u crpnoj stanici Veliko Grkljane, odnosno, ujednačeno vodosnabdevanje potrošača u tom selu, istakao je Milosavljević.

1 / 6 Foto: Ž.M.

Bez obzira na pandemiju Kovid 19, radovi na širenju vodovodne mreže biće nastavljeni, jer su gradskim i republičkim budžetom planirana sredstva u iznosu od 92 miliona dinara, a predviđena su za izgradnju vodovodne mreže u selima Velika Lomnica, Buci, Dvorane, Petina, Poljaci, Lovci i Zdravinje. Za 2021. godinu predviđen je nastavak radova u oblasti vodosnabdevanja u prekomoravskim selima Konjuh, Ljubava, Komorane, Lazarevac i Globare.

–Naredne dve godine na sistem vodosnabdevanja biće priključeno još 12 sela u kojima intenzivno traju radovi. Sa završetkom tih radova, zdravom pijaćom vodom sa sistema “Ćelije” biće pokriveno više od 93 odsto domaćinstava na teritoriji grada Kruševca, obećao je je direktor JKP “Vodovod Kruševac”.

(Kurir.rs/Tekst i foto: Ž. Milenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track