CARSTVO GLJIVA: U parku Banje Koviljače održana 23. izložba gljiva, ovo je mesto gde ih uvek ima! (FOTO)
Foto: T.Ilić

već 22 godine

CARSTVO GLJIVA: U parku Banje Koviljače održana 23. izložba gljiva, ovo je mesto gde ih uvek ima! (FOTO)

Srbija -

BANJA KOVILJAČA - Jeste vreme korone, jesu uslovi neubičajeni, ali to ne znači da drugi oktobarski vikend u Banji Koviljači neće, kao i minule 22 godine, biti u znaku gljiva.

Gljivarsko društvo “Ljubomir Vuksanović Barle” iz Banje Koviljače organizovalo je danas (10.10) 23. izložbu gljiva koja je po prvi put održana pod otvorenim nebom, na jednoj od staza u banjskom parku.

foto: T.Ilić

Posetioci ‘’kraljevske banje’’ imali su priliku da pogledaju više od stotinu izloženih vrsta gljiva i od članova Gljivarskog društva saznaju mnogo interesantnih stvari o gljivama, ‘’najčudnijim bićima na planeti bez kojih svet ne bi mogao da postoji’’, kako to piše na spomeniku gljivi u centru banje Koviljače, jedinom takvom u Srbiji. Dan pre su gljivari obišli Gučevo, Tršić, Tronošu i Radaljsku banju i brali gljive, a ono što su pronašli je izloženo. Prema rečima Željka Ruvidića, gljivara determinatora, tereni su uglavnom bili suvi pa je skoro 90 odsto izloženih vrsta nađeno u Radaljskoj banji koja je bila veoma izdašna.

foto: T.Ilić

- Prepoznato je tačno 111 vrsta i s obzirom da je poslednjih dvadesetak dana vreme bilo prilično suvo veoma smo zadovoljni. Uglavnom su pronađene nejestive vrste, a sve izložene smo označili tako da su jestive na zelenom, a nejestive na crvenom papiru, dok su one uslovno jestive na narandžastom. Uslovno jestive znači da se, na primer, neke mogu konzumirati pod uslovom da se dva dana pre i dva posle jela ne pije alkohol kako bi se izbegle neželjene posledice. Posetioci mogu videti jednu poveću puharu, veliki primerak jastrebače, a ovoga puta smo našli desetak vrsta zvezdača. Jedna od njih, geastrum lageniforme, je jako vredna i retka. Zbog kovida-19 ovoga puta smo izložbu organizovali na otvorenom, a izostala su i uobičajena stručna predavanja. Uslovi jesu drugačiji nego pre, ali nismo hteli da prekidamo tradiciju, a i vreme nas je baš poslužilo tako da ima i dosta posetilaca i interesovanja – kaže on.

foto: T.Ilić

Poruka je i sa ove izložbe ista kao i svih ranijih, postojanje otrovnica ne treba da spreči upotrebu jestivih i lekovitih gljiva, a ovakve izložbe značajne su za edukaciju stanovništva. Mikolozi ne savetuju da se gljive kupuju na pijaci kao ni da ljudi, ukoliko nisu baš stručni, sami beru gljive jer svaka jestiva ima dvojnicu među onima koje se jednu ‘’samo jednom’’ i da je nekad teško i najiskusnijem gljivaru da primeti razliku.

foto: T.Ilić

Posetioci izložbe ovoga puta nisu mogli da uživaju u nadaleko čuvenom gljivašu, gulašu od gljiva koji je, kažu mikolozi, bio najbolji u bivšoj Jugoslaviji jer nije spreman zbog epidemiološke situacije sa koronom. Inače, osim izložbe gljiva posetioci su mogli videti napitke i razne domaće sokove napravljene od lekovitih trava, proizvode od lekovitog bilja i meda kao i ručne radove.

1 / 5 Foto: T.Ilić

Gljivarsko društvo “Ljubomir Vuksanović Barle” organizuje izložbu uz podršku Grada Loznice i Turističke organizacije grada u Banji Koviljači, mestu u kome se poslednjih četrnaest godina nalazi spomenik gljivi i kojih ovde, bez obzira na vremenske prilike, uvek ima mnogo što je potvrđeno i ovog oktobra.

(Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja