LONDON ZAMENILI ZA MALJEN: Zoran i Melisa kupili vozilo - ČERČILOV PONOS - i oformili vatrogasno društvo (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Bračni par, Zoran i Melisa Đukić, posle 30 godina provedenih u Londonu, engleske kiše zamenili su za život na dedovini, u selu Tometino polje podno Maljena.

Godinama unazad štite planinske obronke od požara, od trenutka kada su bili svedoci stihijske vatre koja je nosila sve pred sobom. Formirali su Dobrovoljno vatrogasno društvo, iz Engleske dovezli vozilo velike istorijske vrednosti iz perioda i na ponos Vinstona Čerčila, a onda se na miru posvetili seoskom turizmu.

"Ideja je nastala 2012. godine, kada je bio jedan požar ovde. Tada sam još uvek živeo u Engleskoj, došli smo ovde i sred noći smo morali da gasimo požar do pet ujutro. Imamo jedan bazen ovde u koji može da stane dosta vode, tako da se rodila ideja da bi možda jedan kamion mogao da napravi neku razliku", priseća se Zoran početaka.

Vozilo su, zahvaljujući angažmanu supruge Melise, inače Britanke, kupili preko društvenih mreža i oformili vatrogasno društvo koje danas broji više od 30 članova.

"Green goddess, odnosno zelena bonjiga konstruisana je po Čerčilovoj naredbi. U slučaju da bomba padne na neki od gradova u Engleskoj trebalo je da se ogromna količina vode iz reka i jezera dopremi u grad, da se dekontaminira", objasnio je Zoran i dodao da je u pitanju veoma moćno vozilo koje može da ispumpa 4,5 hiljada litara vode u minuti.

Osim što spasavaju šume ovog kraja, zaljubljenici su u srpsku tradiciju, prirodnu lepotu zemlje i njenih plodova.

Melisa je oduševljena prirodnim lepotama Srbije. "Divno je! Volim Srbiju preko 40 godina", dodala je ova Britanka na tečnom srpskom jeziku.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track