SUBOTICA: Gradonačelnik Bakić primio ambasadora Maroka Mohameda Amina Belhadža
Foto: Grad Subotica

SUBOTICA: Gradonačelnik Bakić primio ambasadora Maroka Mohameda Amina Belhadža

Srbija -

„Danas sam imao zadovoljstvo da u kurtoaznu posetu primim ambasadora Maroka u Beogradu, Njegovu ekselenciju Mohameda Amina Belhadža. Naš susret protekao je u srdačnoj atmosferi, u razgovoru tokom koga je, između ostalog, naglašeno da su tradicionalno prijateljstvo i razumevanje koje povezuje Republiku Srbiju i Kraljevinu Maroko dobra osnova za proširivanje saradnje i na lokalnom nivou“, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić nakon prijema ambasadora Maroka Mohameda Amina Belhadža, u Zelenoj sali Gradske kuće.

foto: Grad Subotica

Gradonačelnik je rekao da se razgovaralo i o odnosima između Srbije i Maroka.

„To je, ujedno, bila i prilika da izrazim zahvalnost Kraljevini Maroko na doslednom zalaganju za poštovanje međunarodnog prava, čvrstom i principijelnom stavu o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i kontinuiranoj podršci koju pruža našoj zemlji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, procesu očuvanja mira i stabilnosti i evropskih integracija“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

foto: Grad Subotica

Naveo je da je ambasadoru predstavio privredne, investicione, kulturno-istorijske i turističke potencijale Subotice i Palića, kao i projekte koji se trenutno realizuju, i da su se saglasili da postoje potencijali za uspostavljanje i jačanje saradnje u gotovo svim privrednim granama, posebno u sektorima poljoprivrede i turizma, kao i u oblastima obrazovanja, kulture i IT sektoru.

„Konstatovali smo i da bi saradnja preduzeća koja posluju na području Severnobačkog upravnog okruga sa Marokom u narednom periodu trebalo da se intenzivira, tim pre što je ukupna robna razmena Regionalne privredne komore Subotica, odnosno Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i Kraljevine Maroko u periodu januar-avgust 2020. godine iznosila nešto više od 82.000 dolara“, istakao je Stevan Bakić.

foto: Grad Subotica

On je dodao da je ambasador Mohamed Amin Belhadž predložio da Grad Subotica uspostavi saradnju sa marokanskim gradom Fesom.

„Dogovorili smo se da ćemo u narednom periodu preduzeti sve korake kako bi što pre uspostavili saradnju između Grada Subotice i grada Fesa, iz Maroka. U uverenju da će dobre političke odnose između naše dve zemlje uskoro pratiti i adekvatan nivo privredne saradnje, još jednom bih se zahvalio ambasadoru Kraljevine Maroko na današnjoj poseti i poželeo mu dobrodošlicu i prijatan boravak u našem gradu“, rekao je gradonačelnik Bakić.

foto: Grad Subotica

Uz izražavanje zahvalnosti na gostoprimstvu, ambasador Maroka je istakao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da se sastane sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem.

„Razgovarali smo o tome kako da poboljšamo saradnju između grada Subotice i Kraljevine Maroko, jer za to postoji veliki potencijal na mnogim poljima, puput ekonomske, kulturne i duhovne saradnje. Verujem da zajedničkim naporima možemo mnogo toga da postignemo na unapređenju saradnje i partnerstva za dobrobit naših naroda i naših država”, naglasio je ambasador Mohamed Amin Belhadž, dodajući da će se „sigurno vratiti u Suboticu još mnogo puta“.

foto: Grad Subotica

Prijemu su prisustvovali načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković i član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Srđan Samardžić.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, ambasador Kraljevine Maroko obišao je nekoliko verskih objekata u Subotici.

Foto: Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track