ALEKSANDAR ZAVRŠIO MARATON NA DAN VELIKE SVETITELJKE: Pretrčao 300 kilometara do pet manastira sa ikonom Svete Petke (FOTO)
Foto: T.Ilić, Privatna arhiva

maraton hodočašća

ALEKSANDAR ZAVRŠIO MARATON NA DAN VELIKE SVETITELJKE: Pretrčao 300 kilometara do pet manastira sa ikonom Svete Petke (FOTO)

Srbija -

Uoči puta su mi se javili roditelji bolesne dece čija imena su pominjana u molitvama u svetinjama u koje sam kročio i gde sam izuzetno lepo dočekan, ispričao je Kikanović

LOZNICA - Posle osam dana trčanja Aleksandar Kikanović, maratonac i humanista iz Loznice, završio je novi maraton, a sada je trčao do naših manastira u zapadnoj Srbiji.

foto: T.Ilić, Privatna arhiva

Kao što je i obećao 20. oktobra, kada je na put krenuo sa platoa ispred lozničke Crkve Pokrova Presvete Bogorodice na isto mesto stigao je jutros na dan Svete Petke, oko pola osam.

- Na ovom maratonu nosio sam ikonu Svete Petke i obišao svetinje zapadne Srbije, Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Osečini, manastire Lelić, Ćelije, Pustinja, Rača i Soko Grad. Na svakom mestu sam se pomolio Bogu i Svetoj Petki za zdravlje svih nas, prevashodno dece, a u ovo vreme opasnog virusa zdravlje nam je svima najpotrebnije. Uoči puta su mi se javili roditelji bolesne dece čija imena su pominjana u molitvama u svetinjama u koje sam kročio i gde sam izuzetno lepo dočekan. Nije bilo baš lako preći ovu deonicu, ali sam uglavnom imao lepo vreme i sve je proteklo u najboljem redu. Ovo mi je bio jedan od težih maratona, ali ujedno i lepših koji ću pamtiti ceo život. Zadovoljan sam i verujem da ćemo uspešno prebroditi ovo teško vreme - kazao je Kikanović pošto je u staru lozničku crkvu stigao taman na jutarnju službu.

foto: T.Ilić, Privatna arhiva

On planira da narednog proleća, ukoliko se poboljša epidemiološka situacija i bude moguć prelazak granice, iz Loznice trči do manastira Jaši u Rumuniji gde se nalaze mošti Svete Petke i ikonu, koju je sada nosio na put, tamo ostavi kao poklon u ime velike ljubavi našeg naroda prema najvoljenijoj srpskoj svetiteljki.

1 / 5 Foto: T.Ilić, Privatna arhiva

- Nadam se da će korona proći i da ću svoj naum ostvariti narednog proleća. Želim da taj maraton od oko 900 kilometara bude humanitaran, da trčim za lozničku Opštu bolnicu, odnosno njeno Dečje odeljenje. Do tada nemam u planu novi maraton, ali ko zna, ukoliko bude potrebno ponovo ću trčati – kaže maratonac koji je, ne računajući svakodnevne višekilometarske treninge, ove godine na maratonima iza sebe ostavio više od dve i po hiljade kilometara.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track