NIŠ DOBIO ULICU 7. MAJA: Sećanje na dan kada je grad zavijen u crno 1999, tad su sejale smrt kasetne bombe
Foto: M.S.

da se nikad ne zaboravi

NIŠ DOBIO ULICU 7. MAJA: Sećanje na dan kada je grad zavijen u crno 1999, tad su sejale smrt kasetne bombe

Srbija -

Niš je dobio ulicu "7. maja" u znak sećanja na dan kada je ovaj grad zavijen u crno 1999. godine jer je pilot NATO aviona bacio s neba kontejnere s kasetnim bombama od kojih je 14 građana poginulo.

foto: M.S.

Krv je tog petka tekla na ulicama Ljube Didića kod gradske bolnice, u Šumatovačkoj i Anete Andrejević, a trudnicu u sedmom mesecu, Ljiljanu Spasić je kasetna bomba ubila ra raskrsnici Jelene Dimitrijević i Šumatovačke ulice.

Ova nova preimenovana ulica je u stvari slepo sokače postojeće Ulice Anete Andrejević gde je poginulo sedmoro građana koji su tog dana krenuli na pijacu. U domaćinstvima tog sokačeta je palo nekoliko kasetnih bombi, ali srećom, niko nije poginuo.

foto: M.S.

- Ovo sokače prvi put ima svoje ime. Nisu morali da ga menjaju, već samo da negde bilo gde postave tablu s objašnjenjem šta se dohgodilo 7. maja. Turisti dolaze da vide ovu ulicu jer je prošla ceo svet nakon masakra civila, ali ne mogu nigde ništa da pročitaju - kaže nam jedan od stanara.

U Nišu ovih dana se mogu videtoi momci koji stavljaju nove table ulica. Tako je Ovčepoljska sada postala Ulica Predraga Ejdusa, glumca, a stanovnici nisu baš srećni jer ih prvo niko nije pitao da li to žele, a tu je i trošak za eventualnu zamenu ličnih karata, pasoša i drugih dokumenata.

Kurir.rs/M.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track