300 ČUDA

SRBIJA OSIM ĐAVOLJE VAROŠI IMA I STRAŠNU PRLJUŠU: Mistično mesto na koje ljudska noga nije kročila (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Nepristupačan teren duboko na Radan planini krije najstrašnije mesto u Kuršumliji - Strašnu prljušu.

Od kada se u srednjem veku na ovom prostoru eksploatisala ruda bakra i gvožđa, tlom koje se neprestano osipa, klizi i kruni ljudska noga gotovo da nije kročila.

Meštani Radojko Borovičanin i Rada poveli su ekipu "300 čuda" u avanturistički pohod da vidimo neverovatne predele koji zbog prelamanja različitih nijansi žute i crvene boje izgledaju poput prizora sa druge planete.

"Od kad ja znam, mi to mesto zovemo Strašna prljuša. Strašna je jer tu peške ne možeš da prođeš, to je toliko strmo i klizavo, kao na ledu. Moraš da padneš sigurno, a posle nema zaustavljanja. Preko nje nikada nisam prošao jer ne mogu", priznaje Radojko.

Na tlu koje propada i izmiče jedino rastu breze. Drugog rastinja nema, a to ovoj neukrotivoj zemlji dodatno daje poseban izgled.

Da čitava priča bude još strašnija, potrudili su se stariji lokalci koji navode da su po brdima viđali vanzemaljce.

"Moj pradeda i čukundeda pričali su da su viđali iza kamena da viri glava, a noću zna da se promeni boja cele ove okoline, posivi, pocrni, pređe u žuto, tako specifično", kaže Rada, dok Radojko potvrđuje da se čuju i nenormalni zvukovi, kao i da se pojavljuje neobična svetlost narandžaste boje.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track