UGROŽENO FUNKCIONISANJE ZDRAVSTVENOG SISTEMA: Dramatična epidemiološka situacija u Kraljevu zbog sve većeg broja obolelih
Foto: Kurir/J.S.

korona ne staje

UGROŽENO FUNKCIONISANJE ZDRAVSTVENOG SISTEMA: Dramatična epidemiološka situacija u Kraljevu zbog sve većeg broja obolelih

Srbija -

Zbog sve većeg broja obolelih od korona virusa u Kraljevu, članovi Kriznog štaba apelovali su na građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera kako ne bi došlo do još većeg širenja epidemije.

- Sve zdravstvene ustanove u ovom gradu 24 sata brinu o zdravlju građana. Operativni deo Štaba za vanredne situacije se sastaje svakog jutra. Razmatramo mogućnosti da poboljšamo zdravstvenu situaciju na teritoriji grada, ali najvažniji su građani koji treba da brinu o svom zdravlju, da nose maske i da se ne okupljaju u velikim grupama - kazao je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Prema njegovim rečima, akcenat je sada, ne na zdravstvenom sistemu, koji čini sve što može, već na građanima koji treba da, štiteći sebe i svoje bližnje, zaštite i zdravstveni sistem.

- Ukoliko se nastavi zaražavanje 50 ili 60 građana u samo jednom danu, ukoliko budemo imali težih slučajeva, naš zdravstveni sistem to neće moći da izdrži. Ukoliko cela bolnica bude pretvorena u kovid i budu zatvorena sva ostala odeljenja, naši građani koji imaju druge bolesti neće imati slobodan krevet da se leče - podvukao je Terzić.

Na teritoriji Kraljeva dnevno se testira 100 ljudi dok se prisustvo virusa potvrdi kod oko polovine testiranih.

- Epidemiološka situacija u Kraljevu je sve nepovoljnija i svakim danom povećava se broj novozaraženih. Pretposlednje nedelje oktobra imali smo za celu nedelju 52 zaražena, a u poslednjoj nedelji oktobra četiri puta više, čak 208. Sa ovim današnjim rezultatima, a već je četvri dan prve nedelje novembra, imaćemo oko 170 i nešto zaraženih - kazao je dr Radovan Čekanac, epidemiolog i član Kriznog štaba.

On je istakao da će se situacija u ovom gradu i u narednim danima pogoršavati.

- Prema analizama koje smo uradili, 85 odsto zaraženih je između 18 i 65 godina starosti, a u oktobru ta prosečna starost po nedeljama iznosi od 42 do 47 godina. Imamo samo oko 1,5 odsto zaraženih ispod 18 godina i negde oko 14 odsto starijih od 65 godina. I ti stariji su i uglavnom na hospitalizaciji - dodao je Čekanac.

Epidemiolog je rekao i da je situacija u kraljevačkim školama za sada dobra, jer se među zaraženima nalaze samo dva učenika, koji su se inficirali u porodici, tako da u obrazovnim ustanovama na teritoriji grada nema transmisije virusa.

(Kurir.rs/J.S./Foto:J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track