DUŠU NEMAJU, SRBIMA NI MRTVIMA NE DAJU MIRA: Vandali porušili spomenike na groblju kod Kosovske Mitrovice (UZNEMIRUJUĆE FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

na zadušnice

DUŠU NEMAJU, SRBIMA NI MRTVIMA NE DAJU MIRA: Vandali porušili spomenike na groblju kod Kosovske Mitrovice (UZNEMIRUJUĆE FOTO)

Srbija -

KOSOVSKA MITROVICA - Na groblju u selu Svinjare kod Kosovske Mitrovice srušeno je nekoliko spomenika.

foto: Privatna Arhiva

"Pred Mitrovske zadušnice nepoznati počinioci porušili su spomenike na seoskom groblju", rekli su stanovnici Svinjara.

Srbi na Mitrovdanske zadušnice na groblju u Prištini

Na pravoslavnom groblju u Prištini desetak Srba je obišlo grobove svojih najmilijih, upalilo sveće i odalo počast povodom Mitrovdanskih zadušnica. Mnogi su odustali i nisu otišli na Zadušnice, zbog mera kosovske vlade uvedenih radi suzbijanja korona virusa koje su na snazi do ponedeljka u 05.00, preneo je Kosovo onlajn. Đurđa Drmončić iz Prištine 20 godina obilazi grobove svojih najmilijilih.

"Sumračna slika našeg groblja. Nepromenjeno stanje. Na današnji dan mi se ovde okupljamo i nećemo ostaviti naše pretke. Mi njima mnogo dugujemo i to je naša duhovna i moralna obaveza", rekla je ona. Drmončićeva je navela da se nada da će se stanje promeniti.

"Ali, kao što vidite, sveti mučenik Dimitrije opominje svet, vidite ceo grad ne radi, prodavnice ne rade, nismo mogli cveće da kupimo, što znači da su se već jednom uzeli u pamet i shvatili da su uzaludne zgrade, stanovi i hoteli, jer ništa nije kao čovek, živo biće, zdravlje, pa sve ostalo", kazala je Drmončićeva.

Kancelarija za KiM osudila skrnavljenje groblja

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila skrnavljenje pravoslavnog groblja u selu Svinjare kod Kosovske Mitrovice i skreće pažnju da je rušenje spomenika srpskih porodica na KiM postala učestala pojava, bez presedana u civilizovanom svetu. Kancelarija zahteva od privremenih institucija samouprave u Prištini i predstavnika međunarodne zajednice da ulože ozbiljan i iskren napor kako bi počinioci ovog, ali i svih drugih zlodela nad Srbima, njihovim grobovima, svetinjama i imovinom, bili identifikovani i kažnjeni.

"Ovo je danas, na Zadušnice, kada se srpski narod moli i seća svojih mrtvih, jasna poruka da ekstremisti čak ni mrtvim Srbima ne daju mira", navodi se u saopštenju. Ističe se da spaljene crkve i manastiri, razrušeni spomenici i prekopani grobovi, uzurpirana imanja, predstavljaju pravu sliku današnjeg samoproglašenog Kosova i pokazuju da je, u trenutku kada se vodi dijalog Beograda i Prištine, nažalost još daleko od bilo kakve normalizacije odnosa. Na groblju u selu Svinjare kod Kosovske Mitrovice nepoznati počinioci srušili su nekoliko spomenika.

Grobove svojih rođaka obišlo je i troje članova porodica Maslar iz Grocke. Oni su do 1999. godne živeli u Prištini. "Moramo da tražimo spomenike i grobove. Ne možemo da nađemo spomenik, jer je bio srušen kada smo bili poslednji put i sada je zaraslo neko trnje", rekao je Vuksan Maslar. Groblje u Prištini je delimično očišćeno od korova. Oko njega sagrađene su zgrade.

"I dalje je stanje isto. Pogledajte, sa jedne strane šut i otpad, sa druge višespratne zgrade. Groblje je imalo dva ulaza i parking", rekla je Drmončićeva i dodala da je sada ovde napravljeno obdanište, a da su na brdu pored groblja nekada stručnjaci konstatovali da ne sme da se gradi zbog klizišta.

"Međutim, vidite, to je sve pretvoreno u beton i zgrade. Svaka travka na Kosovu je pretvorena u beton, ali nema ko da živi, pogledajte, sve je prazno", kazala je ona. Mitrovdanske zadušnice se obeležavajuu skladu sa merama vlade Kosova u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Vernici širom Kosova izlaze na groblja, bez većih zadržavanja i okupljanja, navodi Kosovo onlajn.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track