USKORO NOVA ŠKOLA I FISKULTURNA SALA ZA ĐAKE: Kraljevački osnovci u savremenim školskim objektima
Foto: Zoran Ljubojević

ulaganje u najmlađe

USKORO NOVA ŠKOLA I FISKULTURNA SALA ZA ĐAKE: Kraljevački osnovci u savremenim školskim objektima

Srbija -

Grad Kraljevo će nastaviti da ulaže u ono najvrednije što ima - svoje najmlađe i njihovo obrazovanje

Učenici kraljevačkih osnovnih škola u Ribnici i Žiči dobiće novu školu sa fiskulturnom salom u skladu sa najsavremenijim evropskim standardima, odnosno novu moderno opremljenu fiskulturnu salu, zahvaljujući sredstvima obezbeđenim preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Radovi na izgradnji nove osnovne škole „Sveti Sava“ u Ribnici izvode se ubrzano kako bi učenici novu školsku godinu, u septembru 2021, započeli u novom objektu.

foto: Zoran Ljubojević

Škola za 700 đaka

Škola će moći da primi 700 đaka, dok će fiskulturna sala imati 346 mesta, a biće izgrađeni i multifunkcionalni sportski teren na otvorenom sa terenima za košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal, uz igralište sa spravama za decu predškolskog i nižeg školskog uzrasta - penjalice i tobogane sa gumenom podlogom. Škola će imati i parking i prilaze za osobe sa invaliditetom. Sa početkom nove školske godine planirano je da bude uveden i jednosmenski rad.

Radovi na izgradnji nove zgrade Osnovne škole „Sveti Sava“ započeti su 1. juna ove godine i rok za završetak je 400 kalendarskih dana. Izvođač radova je građevinsko preduzeće „Tončev gradnja“. Ugovorena cena je 391.787.012 dinara sa PDV, od čega je fiskulturna sala oko 40.000.000 dinara. Grad Kraljevo je snosio troškove pripreme projektno-tehničke dokumentacije, rušenja postojećeg objekta, sagrađenog još 1965. godine, i troškove adaptiranja prostora u kome će deca pohađati nastavu dok nova zgrada ne bude završena.

foto: Zoran Ljubojević

Vredna investicija

Osnovna škola „Živan Maričić“ u Žiči, ali ni čitavo naselje, dosad nisu imali fiskulturnu salu, odnosno prostor za organizovanje sportskih i drugih manifestacija. Uskoro će 411 učenika škole u Žiči imati najbolje uslove za bavljenje školskim sportom u najmodernijoj fiskulturnoj sali, koja će biti na raspolaganju i meštanima. Očekuje se da radovi budu završeni do kraja meseca.

Izgradnja fiskulturne sale u Žiči realizuje se u okviru projekta izgradnje i rekonstrukcije 24 sportska objekta u gradovima u Srbiji, preko Ministarstva sporta i omladine. Vrednost ugovorenih radova, koji se finansiraju iz sredstava Delegacije EU, jeste oko 426.000 evra, odnosno oko 50.000.000 dinara. Grad Kraljevo je obezbedio sredstva za izgradnju temelja u iznosu od 3.600.000 dinara, a Ministarstvo omladine i sporta je obezbedilo 45.000.000 dinara. Izvođač je firma „Jugogradnja“ iz Beograda, u okviru konzorcijuma čiji je nosilac „Jadran“ Beograd.

foto: Zoran Ljubojević

Kako ističe gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, škola u Ribnici će biti na ponos svojih učenika i čitavog naselja, koje uskoro neće biti prigradsko, već novi deo Kraljeva. Fiskulturna sala škole u Žiči značiće najviše učenicima, ali i meštanima. Grad Kraljevo će, prema rečima gradonačelnika, nastaviti da ulaže u ono najvrednije što ima - svoje najmlađe i njihovo obrazovanje.

· Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kurir.rs/ Foto: Zoran Ljubojević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track