ČVRŠĆE VEZE PREKO DRINE: Jačanje saradnje Loznice i Ugljevika (FOTO)
Foto: Kurir/T. Ilić

IMA DOSTA PROSTORA

ČVRŠĆE VEZE PREKO DRINE: Jačanje saradnje Loznice i Ugljevika (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Grad Loznica i opština Ugljevik (RS) potpisali su nedavno protokol o saradnji u oblasti turizma, sporta i omladinske politike, za koju, kako je ocenio danas u obraćanju medijima Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice, "ima puno mesta". Prema njegovim rečima saradnja između mladih iz ova dva mesta odvijala bi se kroz zajedničke projekte prekogranične saradnje gde bi razmena mladih i njihov aktivizam došli do izražaja.

Đokić ističe da Loznica ima više od 60 sportskih klubova i da se za njihovo i finansiranje Ustanove za fizičku kulturu "Lagator" godišnje izdvaja oko osam odsto projektovanog budžeta i podseća da predstoji izgradnja fudbalskog i atletskog stadiona kao i terena sa veštačkom travom u ovom gradu.

"Ugljevik ima Sportsko društvo Rudar koje integriše više klubova i oni žele da sarađuju sa lozničkim sportskim udruženjima. Za početak bi to, verovatno, bilo u vidu prijateljskih utakmica, a kasnije bi se saradnja proširila. Loznica ima Turističku organizaciju dok je Ugljevik nema, ali želi da je osnuje i mogao bi da koristi neka dosadašnja iskustva naših turističkih radnika. Sigurno je mnogo prostora za saradnju i očekujemo da mogućnosti budu što više iskorišćene", rekao je on.

foto: Kurir/T. Ilić

Oblast turizma interesantna je za obe strane, a kao izuzetno značajno Snežana Perić, direktorka Turističke organizacije grada Loznice, ocenjuje, pre svega, mogućnost obostranog predstavljanja turističkih potencijala i proizvoda.

"Biće to recipročno, njihove turističke potencijale ćemo promovisati ovde, a oni tamo naše što nam je bitno jer su nam važni turisti iz susedne Republike Srpske. Očekujemo veliki napredak jer je nama važno kako regionalno tako i prekogranično umrežavanje. Naša obaveza biće da pružimo punu podršku umrežavanju naših privrednih subjekata, udruženja i svih koji učestvuju u turističkoj privredi kako bi dali još veći doprinos razvoju turizma u Loznici i Ugljeviku", kaže ona, dok Tanja Glišić Matić, načelnica lozničkog Odeljenja za društvene delatnosti smatra da se preko projekta "Ljudi ljudima" može konkurisati za različite Evropske fondove i zajednički realizovati određene projekte.

"Imamo pouzdanog partnera sa kojim možemo graditi buduće projekte u oblasti omladinske politike, sporta i turizma. Prve prilike za dalju saradnju čekamo 2021. godine, a ona već postoji na nivou centara za kulturu iz Loznice i Ugljevika. Naime, oni imaju ideju da poput našeg Tršića, naprave u njihovom kraju turističko mesto posvećemo Filipu Višnjiću, slepom guslaru, i tako povežu njegovo i Vukovo mesto rođenja da dobijemo zajedničku turističku ponudu", rekla je ona dodajući da je namera povezivanje ljudi, a isti narod živi sa obe strane Drine.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track