IZLOŽBA U MUZEJU JADRA: Između dvije imperije Zemaljskog muzeja u Sarajevu
Foto: Kurir/T.Ilić

saradnja

IZLOŽBA U MUZEJU JADRA: Između dvije imperije Zemaljskog muzeja u Sarajevu

Srbija -

LOZNICA – Uprkos otežanim uslovima kultura opstaje pa je tako u lozničkom Muzeju Jadra danas (25.11) otvorena izložba fotografija ‘’Između dvije imperije’’ Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Realizuje se kao deo projekta ‘’Muzejske priče“, koofinansiranog sredstvima Evropska unija namenjenim u okviru IPA 2 programa prekogranične saradnje Srbija - BiH 2014-2020, a pre Loznice gostovala je u Užicu.

foto: Kurir/T.Ilić

Izložene su fotografije čiji je autor Fantišek Topič, fotoreporter iz Češke, koji je od 1898. do 1913. bio upravnik Bibloteke Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Autor izložbe je Ernis Šljivo, kustos Odeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja u Sarajevu, koji je izvršio izbor najzanimljivijih fotografija, a više od 50 ih je izloženo u Loznici. Na njima je prikazano stanovništvo u Bosni i Hercegovini u tradicionalnim gradskim i seoskim nošnjama, svečanim nošnjama za posebne prilike iz perioda s početka 20. veka. Kako je na otvaranju rekla Snežana Nešković Simić, direktorka lozničkog Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ koji je organizovao izložbu, zbog specifičnih okolnosti izazvanih pandemijom u Loznicu nije mogao doći autor postavke Ernis Šljivo, koji je poslao telegram podrške, ali ni druge kolege iz Sarajeva.

- Uspevamo i u ovakvim okolnostima da ispunimo ono što je bila osnovna zamisao ‘’Muzejskih priča’’ a to je saradnja, razmena izložbi i jačanje kulturnog identiteta dve države. Izložba ‘’Između dvije imperije’’ biće otvorena do 10. decembra, a posetioci je mogu videti narednih dana, naravno, u skladu sa preventivnim merama protiv širenja zaraze koronavirusom – kazala je ona.

foto: Kurir/T.Ilić

U Zemaljskom muzeju BiH na staklenim pločama čuva se oko pet hiljada negativa s kraja 19. i početka 20. veka Františeka Topiča koje imaju izuzetnu vrednost pogotovo u etnografskom smislu. Inače, sa ovom izložbom završava se realizacija aktivnosti na projektu prekogranične saradnje ‘’Muzejske priče’’.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track