SOS TELEFON SE USIJAO U VREME KORONE: U vreme vanrednog stanja povećan broj poziva žena naročito noću! STATISTIKA PORAŽAVAJUĆA
Foto: Screenshot

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

SOS TELEFON SE USIJAO U VREME KORONE: U vreme vanrednog stanja povećan broj poziva žena naročito noću! STATISTIKA PORAŽAVAJUĆA

Srbija -

VRANJE - Od 1.januara do 31.oktobra 2020. SOS Telefon Vranje zabeležio je 690 poziva, 106 žena zatražilo je pomoć i podršku, saopštavaju iz Odbora za ljudska prava na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Prema njihovoj evidenciji, pružene su ukupno 1.742 usluge, 769 pravnih i 973 psihosocijalnih usluga.

"SOS Telefon Vranje radio je ove godine u izuzetno otežanim uslovima pandemije COVID 19, ali smo uspeli da pre svega uz podršku OAK I TRAG Fondacije SOS podrška bude dostupna ženama 24 časa 7 dana u nedelji. Imali smo pozive iz cele Srbije. Za ovaj period zabeležile smo 167 poziva , a pomoć I podršku zatražilo je 26 žena, od toga se 18 prvi put obratilo SOS Telefonu Vranje. Karakteristično za ovaj period je da, nakon proglašenja vanrednog stanja 15.marta 2020. godine, prvobitno je zabeležen pad broja poziva na SOS Telefonu. Početkom aprila 2020. broj poziva se povećava. U prvih 10 dana maja 2020.godine broj poziva isti kao za ceo mesec maj 2019. godine, 67 poziva.

foto: Screenshot

Karakteristično za period vanrednog stanja, jeste da je povećan broj poziva noću. Žene su prijavljivale da zbog virusa nemaju gde da odu, da su zbog policijskog časa zatvorene sa nasilnikom, da ostaju bez posla, ukazuju iz Odbora za ljudska prava.

Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je međunarodna kampanja koja je pokrenuta 1991. Kampanja počinje 25. novembra – Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava. "Rodno zasnovano nasilje manifestuje se na različite načine i pojavljuje u raznim okruženjima - od porodice do radnog mesta i javnih prostora.

foto: Kurir/T.S.

Povodi su mnogobrojni, ali se uzroci zasnivaju na patrijarhalnim obrascima ponašanja i definisanju rodnih uloga i odnosa među ženama i muškarcima", ističu iz Mreže žena protiv nasilja i navode da već 30 godina, ženske NVO pružaju uslugu sos telefona, kao oslonac u prvom koraku izlaska žena iz rodno baziranog nasilja i ostvarivanja osnovnog ljudskog prava na život bez nasilja.

U ovoj godini punoj izazova, Mreža žena protiv nasilja šalje snažnu poruku javnosti: "U ime svih žena, naročito obespravljenih i siromašnih, onih kojima je pristup medicinskoj negi otežan, onih koji su ostale bez posla, onih koje su na margini društvenih tokova, ali i svih žena koje su u svakodnevnoj nelagodi i strahu boravile zatvorene i izolovane sa nasilinicima. Za nasilje nema opravdanja, zaustavimo ga zajedno!"

Kurir.rs/T. S.

Foto Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track