VUČEVIĆ: Japan fest kontinuirano povezuje Novi Sad i japanske umetnike i podstiče kulturnu razmenu
Foto: Grad Novi Sad

PODRŠKA IZ JAPANA GRADU NOVOM SADU - EVROPSKOJ PRESTONICI KULTURE

VUČEVIĆ: Japan fest kontinuirano povezuje Novi Sad i japanske umetnike i podstiče kulturnu razmenu

Srbija -

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić sastali su se u Gradskoj kući sa generalnim sekretarom japanskog komiteta EU - Japan festa sa sedištem u Tokiju Šuđi Kogijem. Oni su uz prisustvo predstavnika Fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“ razgovarali o modalitetima saradnje, prevashodno baziranim na iskustvima koje gospodin Kogi ima kao stručnjak u radu sa gradovima nosiocima titule Evropske prestonice kulture. Zahvaljujući njegovom ličnom angažovanju, do sada je podržano više od 40 gradova prestonica kulture širom evropskog kontinenta.

foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Vučević se zahvalio na iskazanoj podršci koju Japanski komitet EU – Japan fest kontinuirano pruža u vidu povezivanja Novog Sada i japanskih kulturnih radnika i umetnika, čime se podstiče kulturna razmena. Kako je naglasio Šuđi Kogi, koji je i ranije bio gost Novog Sada, ta saradnja bi trebala da traje do godine u kojoj se realizuje projekat Evropske prestonice kulture, da potom, tokom godine titule, Grad podrži realizaciju određenih projekata koji su povezani sa promocijom japanske kulture i umetnosti u Srbiji.

foto: Grad Novi Sad

Predstavnici Fondacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture Nemanja Milenković i Vuk Radulović naglasili su da je u toku 2020. godine ta fondacija u saradnji sa organizacijom EU - Japan Fest iz Tokija, realizovala konkurs za finansijsku podršku lokalnim umetnicima i kulturnim radnicima za realizaciju studijskog i istraživačkog putovanja u Japan u okviru programa razmene „Kizuna“. Kako su rekli, cilj je bio podsticanje internacionalizacije kulturne scene Novog Sada, povezivanje lokalnih kulturnih radnika i umetnika sa partnerima iz Japana, a sve to radi planiranja zajedničkih kulturnih i umetničkih projekata.

foto: Grad Novi Sad

Na sastanku je zaključeno da će program razmene „Kizuna“ biti kontinuirano otvoren i tokom 2021. godine, dok će stručne službe Fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“ nastaviti rad na razvoju predloženih projekata sa svim prijavljenim kandidatima kako bi im bila pružena asistencija pri sastavljanju uspešnih aplikacija.

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track