SOVE SE VRATILE KUĆI: Više od 250 ptica se već sjatilo u najveće urbano stanište utina na planeti (FOTO)
Foto: S.U.

lepe vesti iz kikinde

SOVE SE VRATILE KUĆI: Više od 250 ptica se već sjatilo u najveće urbano stanište utina na planeti (FOTO)

Srbija -

Već desetak i više godina Kikinda u širim svetskim razmerama nije samo grad džinovskih bundeva, crepa i mamutice Kike čiji je skelet star 500.000 godina.

Zahvaljujući našim ornitolozima, koji su 2009. godine izbrojali čak 743 sove utine, stručna javnost se odredila se pa je ovaj grad postao najveće urbano stanište sova utina na planeti. U čast ovog prirodnog fenomena Kikinđani su osmislili manifestaciju "Sovembar" koji se održava tokom novembra.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije ovogodišnji "Sovembar" nije obeležen na uobičajen način, ali nije izostala "Sova patrola". Prvo zimsko brojanje potvrdilo je da su se sove masovno vratile u krošnje stabala na gradskom trgu.

- Kikinda je jedini grad na svetu koji ima zaštićeno područje za ptice u centru. Drago mi je što i u ovim ne baš lepim vremenima Kikinđani nisu zaboravili na sove. Neki od njih šetali su se i uživali gledajuće ove ptice. Kikinđani su odavno naučili da žive sa sovama, da ih poštuju i ne uznemiravaju. Taj suživot najbolji je primer na svetu. Potpuno razumljivo s obzirom na to da je ovo najveće urbano zimovalište sova utina na planeti - kaže za "Kurir" izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

1 / 6 Foto: S.U.

Na stablima u centru grada sove su pronašle bezbedno mesto, gde je manje snega i vetra, a na okolnim njivama, ogromne količine hrane. Posebnom gradskom odlukom centar Kikinde je zaštićen kao najveće zimovalište na svetu. Zabranjeno je orezivanje i seča stabala na kojima se gnezde. Sovama najviše smetaju buka i petarde.

Najmlađi znaju sve o sovama

Kikinđani se ponose što je gradski trg najveće urbano zimovalište sova utina na planeti.

- Grad će učiniti sve da unapredi njihovo stanište. Na raspolaganju su nam razni projekti, a uvek smo zainteresovani i za međunarodnu saradnju i još intenzivniju promociju u pogledu ekoturizma. "Sovembar" je proteklih godina u značajnoj meri imao i edukativnu misiju, pa naši predškolci i osnovci već mnogo toga znaju o sovama - primetio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Da Kikinđani vode računa o sovama potvrdili su nam Jovan Božin i Mitra Milivojević:

- Kikinda se prepoznaje i po sovama i mi smo zbog toga ponosni. Nismo čuli da ih u drugim gradovima ima u ovolikom broju.

Sove su veoma korisne za poljoprivredu jer jedna porodica sova utina godišnje pojede čak do 8.000 glodara!

Fascinantan broj u centru grada privukao je pažnju stručne javnosti pa je u Kikindi, u dva navrata, boravila i ekipa serijala "One planet" u produkciji BBC-a koja je snimila dokumentarac o ovom fenomenu i odnosu ljudi prema sovama.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja