PREMINULA JEDNA OD NAJDUGOVEČNIJIH SRPKINJA Đuka je preživela mnoge ratove i nedaće, a sin tvrdi da je bila i STARIJA OD KRŠTENICE
Foto: Profimedia

molitva je održavala

PREMINULA JEDNA OD NAJDUGOVEČNIJIH SRPKINJA Đuka je preživela mnoge ratove i nedaće, a sin tvrdi da je bila i STARIJA OD KRŠTENICE

Srbija -

Đuka Ubović (108), jedna od najstarijih Srpkinja, preminula je u Kaću kod Novog Sada.

Sahranjena je u ponedeljak na seoskom groblju, a na večni počinak ispraćena je uz pravoslavne običaje. Opelo je služio protojerej Branislav Mrkić koji je imao mnogo puta priliku da sa njom razgovara kao njen dugogodišnji paroh.

Mrkić je naglasio da je Đuka životom svedočila ljubav prema Hristu Gospodu i njegovoj svetoj crkvi i ljubav prema bližnjima.

- To i jeste suština i smisao našega života na zemlji - rekao je Mrkić.

foto: Eparhija Bačka

Eparhija bačka je saopštila da u dokumentima piše da je Đuka zvanično rođena 10. septembra 1912. godine u selu Prijanin u opštini Glamoč.

Njen najstariji sin Gajo je međutim posvedočio da mu je ujak još davno govorio da je Đuka rođena u proleće 1911. godine, ali da je, zbog ondašnjeg čestog običaja, u knjigu rođenih upisana godinu dana kasnije.

Đuka je imala petoro dece, četiri sina i jednu ćerku, od kojih ima desetoro unučadi i četrnaestoro praunučadi.

- Usled nemirnih događaja devedesetih godina bila je primorana da 1995. godine u svojoj osamdeset trećoj godini napusti svoje ognjište i selo Stekerovce u opštini Glamoč i da se nastani u Kaću kod svojih sinova, što je za nju, kao i za mnoge, bio zaista veliki udarac - navela je Eparhija bačka i dodala da je čestitu hrišćanku održavala u životu molitva bez koje nije počinjala ni završavala dan.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track