274 NOVOOBOLELIH: Alarmantna situacija u Rasinskom okrugu, u Opštu bolnicu u Kruševcu dodati kreveti
Foto: Kurir/Ž. M.

5.108 slučajeva OD POČETKA EPIDEMIJE

274 NOVOOBOLELIH: Alarmantna situacija u Rasinskom okrugu, u Opštu bolnicu u Kruševcu dodati kreveti

Srbija -

Decembarski dani teku, a korona virus ruši rekord za rekordom u Rasinskom okrugu. Novi rekorod postavljen je danas – 274 osoba je obolelela za samo 24 sata. Srušen je još jedan rekord – 154 lica je smešteno na Infektnom odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu, devet više nego juče. Optimalni smeštajni kapaciteti su 120 postelja, a u ovim vanrednim uslovima ubačeno je još 60.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje iz Kruševca, novozaraženih u nekadašnjoj srpskoj prestonici je 93, u Trsteniku 79, u Aleksandrovcu 48, u Ćićevcu 32, u Varvarinu 14 i u Brusu 8.

Od početka epidemije u Rasinskom okrugu registrovano je 5.108 slučajeva zaraze od virusa kovid-19, od 20.460 poslatih uzoraka u akreditovane laboratorije. U Kruševcu je do sada registrovano 2.549 pozitivnih nalaza, u Aleksandrovcu 985 u Trsteniku 957, u Brusu 258,Varvarinu 190 i u Ćićevcu - 162.

Iako su đaci na onlajn nastavi kod svojih kuća i u stanovima korona virus im ne da mira. Obolelo je još četvoro učenika, pa je ukupan bro zaraženih 120 i 23 nastavnika, ali bez novih slučajeva u odnosu na prethodni dan. Od početka epidemije virusa kovid-19 u Rasinskom okrugu je ukupno obolelo 5.108 lica, pod zdravstvenim nadzorom je 12.414, izlečeno je 2.171, a preminulo 67 lica.

Alarmantnu situaciju kompluikuje i stalni priliv građana na preglede u kovid ambulantu "14. oktobar", kao i u ambulante u drugim opštinama Rasinskog okruga, veliki redovi čekanja i niske spoljašnje temperature, što izaziva zabrinutost nadležnih institucija. Gradski štab za vanredne situacije je na telefonskoj sednici dodatno zaoštrio sve ranije donate mere i naložio stalne kontrole i inspekcijski nadzor u primeni istih. Radno vreme je ograničeno do 17 sati radnim danima, a izuzeci su samo zdravstvene, farmaceutske i još neke ustanove i one će raditi neograničeno u toku celog dana i u vreme vikenda,

Ograničen je rad u objektima i radnjama u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara, stolara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track