ZAŠTITA NAJRANJIVIJE GRUPE GRAĐANA: Loznica donosi Strategiju razvoja socijalne zaštite od 2021. do 2025.
Foto: Kurir/T. Ilić

ODGOVORNA POLITIKA

ZAŠTITA NAJRANJIVIJE GRUPE GRAĐANA: Loznica donosi Strategiju razvoja socijalne zaštite od 2021. do 2025.

Srbija -

U Loznici je u toku javna rasprava o nacrtu Strategije razvoja socijalne zaštite grada Loznice 2021-2025, a u Odeljenju za društvene delatnosti kažu da se ona razlikuje od prošle zato što za ciljnu grupu nema korisnike novčane socijalne pomoći nego sve građane koji su potencijalno u riziku da to postanu.

Grad ima široku lepezu takvih usluga, godinama već radi dnevni boravak "Sunce" za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju, postoje pomoć i nega u kući, lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, besplatan prevoz za građane starije od 65 godina, SOS telefon, davanje u zakup kuća mladim bračnim parovima na teritoriji grada, a tu je i narodna kuhinja Crvenog krsta. Ove godine uz pomoć projekta "Swiss pro", Loznica realizuje projekat "Zajedno u podršci roditelja dece sa invaliditetom" kojim je omogućena podrška roditeljima dece koja imaju smetnje u razvoju da deset meseci dobiju besplatnu stručnu pomoć logopeda, defektologa, specijalnog pedagoga, kliničkog psihologa. Sve te usluge su besplatne, a porodicu nisu korisnici socijalne novčane pomoći, ali jesu u socijalnoj potrebi i treba im ova podrška.

foto: Kurir/T. Ilić

Prema rečima Tanje Glišić Matić, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti, Loznica vodi odgovornu socijalnu politiku i kome su su važne potrebe svih korisnika, a posebno najranjivijih.

"Protekle četiri godine smo intezivno radili na unapređenju sluga socijalne zaštite i to je naše strateško opredeljenje. U novoj stategiji je najvažnije da svim ranjivim kategorijama obezbedimo lakši pristup uslugama socijalne zaštite. Nameravamo da dođemo do ljudi koji se nikada nisu i neće se javiti ni Centru za socijalni rad, ni gradskoj upravi, da vidimo kakve su im potrebe. Namera je unapređenje postojećih usluga socijalne zaštite, ali i da prepoznamo ljude koji nikada nisu bili korisnici novčane socijalne pomoći, a možda su blizu granice siromaštva i mogu skliznuti u njega", kaže ona.

Grad izdvaja 3,5 miliona dinara za "Sunce"

Loznica ima šest udruženja građana čiji su članovi i osnivači osobe sa invaliditetom. Broje nešto malo manje od 600 članova, a svake godine preko konkursa za udruženja građana grad izdvaja tri i po miliona dinara za podršku njihovim projektima. Grad za "Sunce" godišnje izdvaja više od tri i po miliona dinara, a već treću godinu postoji usluga pratilac dece školskog uzrasta koja vredi više od osam miliona dinara. Za prevoz starijih od 65 godina iz gradske kase se svake godine da 18, 7 miliona dinara i to je samo deo izdvajanja.

Osim održavanja i unapređenja postojećih novom strategijom predviđeno je kreiranje i nekih novih usluga, kao što su palijativna nega i zbrinjavanje. Prioritetne ciljne grupe u okviru Strategije socijalne zaštite grada Loznice 2021-2025, su deca i mladi iz osetljivih grupa, osobe sa invaliditetom, žene, materijalno ugrožene porodice, stariji od 65 godina, Romi i izbegla i interno raseljena lica.

Inače, iz Odeljenja za društvene delatnosti pozvali su građane da se na gradskom sajtu upoznaju sa sadržajem ovog dokumenta i uključe se sa predlozima, sugestijama pa i kritikama.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja