KRALJEVO OTPLATILO SVE DUGOVE: Po osnovu kredita, grad ne duguje više nijedan dinar! Isplaćena poslednja rata
Foto: Kurir/ J. S.

Grad u novu godinu ulazi sa sigurnim prihodima

KRALJEVO OTPLATILO SVE DUGOVE: Po osnovu kredita, grad ne duguje više nijedan dinar! Isplaćena poslednja rata

Srbija -

KRALJEVO - Po osnovu kreditnog zaduženja, Grad Kraljevo ne duguje više nijedan dinar. Isplatili smo poslednju ratu duga za kredit i više nemamo nikakvih dugova, kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, grada koji u narednu godinu ulazi sa sigurnim prihodima i novim planovima i koji, i pored veoma teške situacije uzrokovane epidemijom virusa korona, uspeva da funkcioniše bez problema.

Kako ističe dr Terzić, Kraljevo nastavlja da završava započete investicije i ide u susret novim.

- Kada niste zaduženi, kada su vam prihodi stabilni, možete da mislite šire i da pomažete i onim kategorijama kojima do sada niste mogli. Možete da planirate nove investicije i više i brže radite na razvoju svog grada i stvaranju boljih uslova za život i rad svojih sugrađana, poručuje prvi čovek grada na Ibru.

Odluku o javnom zaduživanju radi finansiranja kapitalnih investicija, kojom je odobreno dugoročno javno zaduživanje grada Kraljeva na domaćem finansijskom tržištu, u ukupnom iznosu od 230 miliona dinara, Skupština grada Kraljeva je donela u junu 2015. godine. Sredstva obezbeđena javnim zaduživanjem trebalo je da budu upotrebljena za finansiranje kapitalnih investicionih izdataka - obezbeđivanje zemljišta, izgradnju sportske infrastrukture i izgradnju paviljona Dečjeg odmarališta „Goč“ na istoimenoj planini.

Raška pomogla privrednicima sa ukupno 36,5 miliona dinara

Lokalna samouprava u Raški, po četvrti put, dodela je jednokratnu novčanu pomoć privrednicima i preduzetnicima sa teritorije opštine Raška, koji u vreme vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije korona virusa nisu mogli da rade i zarađuju.

Za ovu namenu izdvojeno je 1,8 miliona dinara, a sredstva su odobrena za 316 privrednih subjekata. Po 50.000 dinara dobilo je 18 privrednih subjekata, po 150.000 - njih 12, a po 300.000 dinara - 6 podnosilaca zahteva.

U sva četiri ciklusa do sada je jednokratna pomoć odobrena za 539 privrednih subjekata, a u ovu svrhu iz budžeta opštine Raška opredeljeno je ukupno 36,5 miliona dinara.

Deo kredita već je bio povučen, kada je krajem decembra 2017. Skupština donela Odluku kojom se menja namena postojećeg zaduživanja grada Kraljeva. Grad je preusmerio sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za zamenu starih živinih sijalica novim LED sijalicama, a 20 miliona dinara od kredita opredeljeno je za završetak radova na izgradnji vrtića na Beranovcu. Uz to, za izgradnju paviljona Dečjeg odmarališta „Goč“, od predviđenih 80 miliona, utrošeno je 65,5 miliona dinara.

Od ugovorenog iznosa kredita - 1.905.898,34 evra, grad je povukao 1.484.599,42 evra, i u potpunosti otplatio zaduženje, zaključno sa 23. novembrom 2020. godine.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track