KORONA PRITISAK U LOZNICI NE POPUŠTA: Dvoje preminulih, bolnica sve punija
Foto: T. Ilić

mačvanski okrug

KORONA PRITISAK U LOZNICI NE POPUŠTA: Dvoje preminulih, bolnica sve punija

Srbija -

LOZNICA – Koronavirus nikako da popusti i da bar malo predaha lozničkim zdravstvenim radnicima koji imaju pune ruke posla. Virus nemilosrdno kosi pa su juče (9.12) preminule još dve kovid pozitivne osobe iz Loznice, žena (68) i muškarac (60) tako da je od petka zabeleženo 15 smrtnih slučajeva, a od početka pandemije ukupno 52 u lozničkoj bolnici.

NIKAD VIŠE POZITIVNIH U JEDNOM DANU

Sa 84 pozitivna uzorka potvrđena na kovid-19 tokom jučerašnjeg dana Loznica je postavila neslavan rekord jer ih od početka pandemije nikada nije imala više. U Mačvanskom okrugu ponovo je novozaraženih više od 300 u danu i u sredu ih je potvrđeno još 337. Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje najviše ih je u Šapcu 135, posle Loznice slede Bogatić (39), Ljubovija (29), Krupanj (18), Koceljeva (12), Vladimirci (11) i sa devet Mali Zvornik. Obolelih je 3.597, 139 više nego dan ranije. Šabac je premašio hiljadu i po, ima ih 1.504, Loznica je na 670, Bogatić 490, Ljubovija 378, Krupanj 222, Vladimirci 156, Mali Zvornik 92 i Koceljeva 85. Od početka epidemije do sada su u Mačvanskom okrugu koronavirusom ukupno zaražene 9.843 osobe. U Šapcu 4.723, Loznici 2.169, Bogatiću 962, Ljuboviji 670, Krupnju 490, Vladimircima 327, a najmanje u Malom Zvorniku 252 i Koceljevi 250.

Prema rečima dr Zorana Kovačevića, pomoćnika direktora Opšte bolnice u Loznici, u ovoj ustanovi su svi uključeni u rad kako bi ona u vrlo ozbiljnoj situaciji radila što je moguće bolje.

- Još uvek je veliki broj pacijenata koji dolaze sa teškom kliničkom slikom i praktično je svima njima potreban kiseonik. Uglavnom svi imaju ozbiljne zdravstvene probleme koje koronavirus samo dodatno pogoršava i stariji su od 60 godina. Problem je i što imamo dosta obolelih zdravstvenih radnika, a realno je strahovanje da ih bude sve više što duže rade sa takvim pacijentima. Uspevamo da uradimo sve što je potrebno, hirurgija, dijagnostika, mada osoblje bukvalno ‘’leti’’ po bolnici kako bi svaki pacijent dobio odgovarajuću uslugu – kaže dr Kovačević.

Bolnica je sve punija i danas ima hospitalizovana 122 kovid pacijenta, nikada više, a na mehaničkoj ventilaciji je njih osam. Trijažni centar Doma zdravlja ‘’Dr Milenko Marin’’ je danima pod ogromnim pritiskom. Tokom jučerašnjeg dana pregledano je 345 pacijenta sa akutnim respiratornim tegobama od toga se 115 pacijenta javilo prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok su ostali bili kontrolni pregledi. Samo za prva tri dana ove sedmice ovde su primili gotovo 850 pacijenata.

foto: T. Ilić

Služba za radiološku dijagnostiku uradila je 179 snimanja pluća, dijagnostikovane su 36 nove pneumonije, a 45 osoba upućeno je infektologu na dodatni pregled. U ambulanti infektologa pregledan je 81 pacijent, a za 41 je to bio prvi pregled. Obavljeno je i 315 laboratorijskih analiza.

Inače, prema podacima iz gradske uprave Lozničani poštuju nove mere Kriznog štaba i u nešto više od sto kontrolisanih objekata od petka do danas nije utvrđeno njihovo kršenje niti druge nepravilnosti.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track