POTPUNO NOVO

KOPALI TEMELJ ZA ZGRADU U NIŠU, PA NALETELI NA NEŠTO NEVEROVATNO! Čim su videli o čemu je reč, ZATRPALI odmah (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Ostaci rimskog akvadukta pronađeni pre dva meseca, pokriveni i obezbeđeni čekaju neko bolje vreme za detaljnije istraživanje i zaštitu.

Ovo je treći otkriveni vodovod na tlu nekadašnjeg Konstantinovog Naisusa, odnosno današnjeg Niša.

- Ovaj pravac je za sada novi i utvrdili smo da se radi o jednom od glavnih vodova za snabdevanje vodom rimskog Niša, odnosno Naisusa - kaže Aleksandar Aleksić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

- Ovo nije ništa neobično, mi živimo u gradu koji ima takvu istoriju i takvo nasleđe i uopšte nije neobično da se prilikom izvođenja građevinskih radova pronađu arheološki ostaci najčešće iz III, IV ili V veka, tj vreme Konstantinovog grada Niša kada je on u svojoj istoriji od 2.000 godina imao najveći procvat.

Arheološka istraživanja trajala su dva meseca i sada se sve zatrpava. - I nije tužno, zato što znamo šta bi se desilo ako ne bi zatrpali odmah nakon nalaza i pogotovo u ovo doba godine. Mi moramo da preventivno zaštitimo ove arheološke nalaze od uticaja vremenskih prilika.

Do ovog fenomenalnog istorijskog otkrića došlo se prilikom iskopavanja temelja za iszgradnju dvospratnice na Pantelejskom bulevaru na obodu Niša.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track