AUTO-LITIJOM PROTIV JADARITA: Meštani Jadra i Rađevine neće rudnik u svojoj blizini
Foto: T. Ilić

u koloni bilo više od 150 automobila

AUTO-LITIJOM PROTIV JADARITA: Meštani Jadra i Rađevine neće rudnik u svojoj blizini

Srbija -

LOZNICA – Protest protiv otvaranja rudnika jadarita u dolini reke Jadar auto-litijom od Brezjaka do Loznice i Krupnja danas su iskazali žitelji više lozničkih sela.

Organizatori, udruženja građana "Ne damo Jadar" i "Zaštitimo Jadar i Rađevinu", kažu da je u koloni bilo više od 150 automobila i da su učesnici izričito protiv bilo kakvog rudnika, a ne samo onoga koji najavljuje "Rio Tinto".

Marija Alimpić, iz udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" rekla je u obraćanju ispred gradske uprave u Loznici da je došlo "nekoliko stotina meštana" da poruče kako ne žele rudnik litijuma, tone sumporne kiseline u rekama, i ne žele da dozvole "Rio Tintu" da "uništi našu zemlju".

Protest, Loznica
foto: T. Ilić

- Tražimo od Vlade Srbije i Grada Loznice da ponište sve do sada nezakonito donete prostorne planove i nezakonito izdate dozvole ‘’Rio Tintu’’. Nećemo dozvoliti da u naše ime donosite pogrešne odluke, da uništite živote 20.000 poljoprivrednika. Počnite da radite za narod koji vas je tu izabrao. Naša budućnost je poljoprivreda, med, maline, šljive, kukuruz. Nećemo rudnik, niste nas pitali, a naše je pravo da kažemo ne pogrešnim odlukama. Razmislite građani Loznice kad sav otrov stigne u Drinu šta ćete piti, šta će vaša deca disati i jesti – kazala je ona uz poruku ‘’Ne rudniku, da životu’’.

Protest, Loznica
foto: T. Ilić

Auto-litija je produžila do prostorija ‘’Rio Tinta’’ u centru grada gde je Zlatko Kokanović iz sela Gornje Nedeljice, na čijoj teritoriji treba da bude rudnik, podsetio da je Loznica imala ’’Viskozu’’ iza koje je ostao CS2, Zajaču gde deca imaju olovo u krvi, rudnik Stolice gde je antimon izbacivan u reku Korenitu i upitao da li je sada potrebna ‘’nova propast’’.

Protest je obezbeđivala policija i sve je proteklo mirno. Građani su prvi put protestvovali oktobra prošle godine ispred prostorija ‘’Rio Tinta’’ u Loznici, a onda istoga meseca na Brezjaku uz izričit stav da su protiv otvaranja rudnika koji će, kako tvrde, upropastiti njihovu životnu sredinu. Inače, u novembru je “Rio Tinto” medijima u Loznici predstavio projekat ‘’Jadar’’.

Protest, Loznica
foto: T. Ilić

Rekli su da je urađeno 12 studija o životnoj sredini i urađeno više od 23.000 biloških i fizičko-hemijskih analiza vode i vazduha kako bi se u potpunosti razumelo stanje životne sredine pre rudarskih aktivnosti, predvideo uticaj posle njenog početka i definisale mere za svođenje uticaja na najmanju moguću meru. “Rio Tinto” tvrdi i da će sadržaj teških metala u otpadu biti približno isti sadržaju koji je prisutan u samom zemljištu i da otpad neće biti toksičan i opasan.

Geološka istraživanja započeta su 2004. i završena u februaru 2020. Izvedeno je više od 300 istražnih bušotina i izvađeno više od 200 kilometara jezgra. Projekat “Jadar” je u fazi Studije izvodljivost od jula 2020. kada je dobijeno odobrenje Odbora direktora “Rio Tinta” da kompanija investira dodatnih 200 miliona američki dolara u dalji razvoj projekata. Konačna investiciona odluka očekuje se krajem 2021. i ako bude pozitivna, očekuje se da bi radovi na izgradnji mogli početi tokom 2022. i da će trajati oko četiri godine.

(Kurir.rs/ T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja