NOVI IZGLED CENTRA KOVILJA PO ŽELJI GRAĐANA: Ministrka Atanasković: Treba pomoći svim selima u Srbiji
Foto: Youtube Printscreen

deo projekta "Evropska prestonica kulture"

NOVI IZGLED CENTRA KOVILJA PO ŽELJI GRAĐANA: Ministrka Atanasković: Treba pomoći svim selima u Srbiji

Srbija -

Ministarka privrede Anđelka Atanasković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas su obišli završne radove na renoviranju trga u centru Kovilja čije uređenje su finansirali Ministarstvo i Grad Novi Sad jednakim iznosima sredstava.

Uređenje parka i trga sa pijacom i parkinzima deo je projekta "Evropska prestonica kulture" u Novom Sadu, a radovi koštaju 56 miliona dinara.

Ministarka Atanasković izjavila je da treba pomoći svim selima u Srbiji, jer su problemi u njima isti od juga do severa Republike.

- Grupa koja u Ministarstvu radi ove poslove nastoji da ovakvim projektima pokrije celu Srbiju, što mi je veoma drago, jer gledamo da celu Srbiju malo oporavimo i pripremimo za budućnost - izjavila je Atanasković.

Dodala je kako je oduševljena projektom za uređenje centra Kovilja, zbog koncepcije pijace koja kombinuje parking prostor sa rasklopivim tezgama i da bi to mogao da bude primer i za druga naselja.

Ministarka je navela kako budžet Ministarstva za pomoć privredi iznosi 17,6 milijardi dinara, od čega je oko 1,6 miliajrdi namenjeno za infrastrukturne projekte.

- To znači da ćemo i dalje raditi, i da svi treba da se trude da daju dobre projekte koji će proći kroz Ministarstvo privrede i da dobiju podršku, što je dobro za svako mesto i za celu Srbiju - rekla je Atanasković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da je investicija uređenja Kovilja definisana u okviru projekta Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.

- Čitav ambijent je potpuno promenjen. Ranije je ovde bila improvizovana pijaca, sad je to lep park, potpuno promenjen centar mesta, i ova kombinacija parking prostora i pijačnih tezgi sa stacionarnim tezgama, sa javnom rasvetom, ambijentalnom rašvetom... Meni je posebno sipmpatično preko puta parka ovo mesto sa simbolima Kovilja, gnezdom rode i slavskom trpezom kao nečim što tradicionalno okuplja Koviljčne i predstavlja pozivnicu za goste da posete ovo divno mesto - rekao je Vučević.

On je ocenio da Kovilj ima velike prednosti, jer je na odličnom mestu, na autoputu između Novog Sada i Beograda, i kao rodno mesto Laze Kostića, i zbog blizine Koviljskog manastira.

- Stvarno verujem u opstanak i razvoj Kovilja, i ovo što je država Srbija uradila predstavlja podršku Koviljčanima - izjavio je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada je naglasio kao posebno važno to što su ljudi koji su pripremili projekat to uradili na osnovu anket među građanima o tome kako bi oni želeli da izgleda centra Kovilja i koje su im potrebe.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track