NAGLO TOPLJENJE SNEGA PRAVI PROBLEM: Poplavljeni podrumi i dvorišta u pirotskom kraju, Vlasotince BEZ PIJAĆE VODE
Foto: Z.Š.

izlilo se nekoliko reka

NAGLO TOPLJENJE SNEGA PRAVI PROBLEM: Poplavljeni podrumi i dvorišta u pirotskom kraju, Vlasotince BEZ PIJAĆE VODE

Srbija -

Nakon dva dana neprestane kiše i snega, i naglog topljenja snega, u pirotskom kraju noćas i jutros izlilo se nekoliko manjih reka iz korita, a u naselju Rogoz izlio se istoimeni kanal i poplavljen je veliki broj dvorišta i podruma.

Kako je kazao gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, vodostaji u pirotskom kraju su gotovo na istorijskom maksimumu, a u naselju Rogoz su poplavljeni podrumi i dvorišta u delu naselja pored kanala.

- U toku dana očekujemo smirivanje situacije. Od noćas, čim smo dobili prve izveštaje, svi raspoloživi resursi javnih preduzeća, kao i mehanizacija preduzetnika je na terenu i pomažu koliko je u njihovoj moći. Za sada nemamo informacije da su poplavljeni sami stambeni objekti i da su ugroženi ljudi, a u toku dana očekujemo smirivanje situacije - rekao je Vasić.

Dodao je da je vodosnabdevanje grada za sada uredno, iako je zamućenje na izvorištu iz koga se snabdeva deo grada izuzetno veliko, ali da se zahvaljujući postrojenju za prečišćavanje koji je izgrađeno prošle godine, voda uspešno filtrira i vodosnabdevanje u tijabarskom delu grada je uredno za sada.

Zamenik gradonačelnika Miloš Colić kazao je da se voda izlila u nekoliko sela, a u selu Poljska ržana je blagovremenih dejstvom mehanizacije skrenuta voda iz kanala na ulazu u selo i sprečene su ozbiljne posledice.

Vlasotonce bez pijaće vode

Kiša koja je u leskovačkom kraju neprekidno padala protekla četiri dana napravila je velike probleme. Izlili su manji vodotokovi, a i neočišćeni kanali nisu mogli da prime toliku količinu vode.

U brojnim selima na području grada Leskovca dvorišta, njive i plastenici su pod vodom, a ima i ugroženih domaćinstava u selima Guberevac i Veliko Trnjane.

Krizni štab opštine Bojnik proglasiće vanrednu situaciju na delu svoje teritorije. Oko 150 domaćinstava je ugroženo u samom Bojniku, selima Pridvorici, Lapotincu, Kacabaću.

U ataru sela Stubla voda je odnela deo asfaltnog puta. Od ponoći nivo reke Vlasine porastao je više od metar i po. U Vlasotincu se postavljaju džakovi sa peskom, a zbog zamućene reke ova opština je bez vode.

(Kurir.rs/ Tanjug/ RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track