PADAVINE PRESTALE, SITUACIJA SE SMIRUJE: Povlači se voda u Vladičinom Hanu, prioritet sanacija mostova
Foto: Youtube Printscreen

velika materijalna šteta

PADAVINE PRESTALE, SITUACIJA SE SMIRUJE: Povlači se voda u Vladičinom Hanu, prioritet sanacija mostova

Srbija -

Situacija u opštini Vladičin Han se smiruje, voda se povlači iz poplavljenih područja, a danas bi trebalo da počne sanacija oštećenih mostova, rekao je danas predsednik te opštine Goran Mladenović.

On je kazao da su padavine stale, da se otopio sneg sa okolnih brda i da se očekuje da će se sitiacija stabilizovati, ako ne bude novih padavina.

- Ali ostaje velika materijalna šteta. Obilazimo teren, svakog časa nam se javljaju ljudi i prijavljuju štetu, uglavnom su oštećeni zidovi, ograde... Komisija je na terenu i konstatuje materijalnu štetu na usevima, kućama, a onda ćemo videti kako ćemo to rešiti - kaže Mladenović.

Ističe da je prioritet sanacija pet mostova, dva koja su odneta u mesnim zajednicama Kacapun i Vrbovo, gde su meštani, kaže, ''odsečeni od sveta'', i tri ugrožena Dekutince, Vrbovo i Koznica.

Kako kaže, trenutno se razmatraju projekti za konstrukciju privremenih prelaza koje ne bi odnela voda.

- To su bujične reke, koje su nepredvidive. Leti presuše, a kad dođe zima, nadođu i pod pritiskom odnesu ceo most. Radićemo na tome da dodatno pročistimo kanale i povećamo propuste, da postavimo većeg profila da više ne dolazimo u ovakvu situaciju - naveo je Mladenović.

Poplavama su najviše pogođene mesne zajednice u priobalju Južne Morave - Suva Morava, Stubal, gde su poplavljene tri kuće, a dve u mesnoj zajednici Priboj gde su dve kuće, kao i mesne zajednice Žitorađa i Prekodolce u slivu reke Vrlo.

- Osim štete na kućama fizičkih lica, u poljima i na infrastrukturi, drugih poteškoća nema. Jedna romska porodica nema krov nad glavom, ali gledamo da to rešimo i da ih negde smestimo - kazao je on.

Mesna zajednica Jastrebac je ostala bez struje, a Mladenović kaže da su ekipe EPS-a su od juče na terenu i da očekuje da će meštani dobiti struju u toku dana.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track