EKSPLODIRAO DEO ZIDA U TREPČI: Otpad se izlio u Ibar, radi se na saniraju štete
Foto: Printscreen/Youtube/ RTS Život i standardi - Zvanični kanal

čekaju se procene štete

EKSPLODIRAO DEO ZIDA U TREPČI: Otpad se izlio u Ibar, radi se na saniraju štete

Srbija -

Deo bedema koji okružuje jalovinu u rudniku Trepča u Leposaviću, urušio se i deo otpada izlio se u reku Ibar.

Meštani sela Gornji Krnjin koje se nalazi nedaleko od rudnika rekli su da je zid eksplodirao i da je otpad završio u reci, prenosi portal Reporteri.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić rekao je da je opština preduzela sve što je mogla da se što pre zatvori bedem koji je probijen.

"Očekujemo tačnu procenu o tome koliko je otpadnog materijala otišlo u reku Ibar i niko zbog ovog što se danas dogodilo nije srećan, ali ova pitanja zaista prevazilaze naše opštinske kompetencije", kazao je Todić za Kossev.

Direktor Trepče Jovan Dimkić ocenio je da je reč o manjem akcidentu, i da je samo zbog poplava naišla voda. Deo basena industrijskog otpada Trepča u Leposaviću bačen je kasno juče u reku Ibar kada se urušio deo zida koji odvaja rečni sliv od reke.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić rekao je sinoć za Kossev da su oni kao opština učinili sve što su mogli zajedno sa građanima, Trepčom i nadležnim inspektorima kako bi što pre zatvorili srušeni zid.

Meštani sela Gornji Krnjin, koje se nalazi u blizini ovog otpada, obavestili su ga da je zid eksplodirao i da je otpad bačen u Ibar.

"Nakon što sam saznao, obavestio sam šefa opštinske uprave da pošalje inspektora zaštite životne sredine po srpskom sistemu. Takođe sam obavestio i šefa odeljenja nadležnog za inspekciju po kosovskom sistemu. Oni su izašli na lice mesta, i znamo da su na mestu događaja bili i pripadnici kosovske policije, s obzirom da je i njima prijavljen slučaj", rekao je.

"Sada radimo na izveštaju. Želim da vas obavestim da je to van nadležnosti opštine. Konkretno, u ovom slučaju za rad i eksploataciju ruda, Trepča je prvo dobila saglasnost nadležnih institucija u Prištini od svega što želim da kažem Agencija za rudnike i minerale", naglasio je Todić, dodajući da je i njihov inspektor danas bio na terenu.

Agencija za rudnike i minerale takođe je odgovorna za odlaganje otpada, dok je kosovsko Ministarstvo zaštite životne sredine odgovorno za odlaganje u inostranstvo.

"Tokom sledećeg dana očekujemo tačnu procenu koliko je otpadnog materijala otišlo u reku Ibar i niko nije zadovoljan onim što se danas dogodilo, ali ova pitanja zaista prevazilaze naše opštinske nadležnosti", rekao je Todić.

Direktor Trepče Jovan Dimkik ocenio je da je reč o maloj nesreći.

"Znate da je bilo poplava i na području Leposavića. Bilo je vode. Ništa katastrofalno, ništa zastrašujuće. Do sutra će sve biti popravljeno, jer je zid sada popravljen ", rekao je on.

S druge strane, meštani kažu da ih ne čudi što je deo otpada završio u Ibru i podsećaju da već godinama upozoravaju na otpad smešten nekoliko stotina metara od centra Leposavića.

U planu je otvaranje novog ribnjaka za otpatke i zatvaranje postojećeg.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track