Zaposleni u vrtiću u Beloj Palanci najavili štrajk

Kasne plate

Zaposleni u vrtiću u Beloj Palanci najavili štrajk

Srbija -
Na sastanku u PU "Dragica Lalović" čelnici opštine poručili predstavnicima vrtića da će im plate biti isplaćene ukoliko bude smenjena direktorka te ustanove koja, kako navode, ne sarađuje sa opštinom

BELA PALANKA - Zaposleni u obdaništu u Beloj Palanci najavili su da će stupiti u štrajk od sledećeg petka ukoliko im se do tad ne isplati majska plata.

Na sastanku u toj predškolskoj ustanovi čelnici opštine poručili su predstavnicima vrtića da će im plate biti isplaćene ukoliko bude smenjena direktorka te ustanove koja, kako navode, ne sarađuje sa opštinom i koja je samovoljno povećavala koeficijente za plate radnicima, čime je prekoračen budžet.

Direktorka Predškolske ustanove "Dragica Lalović" u Beloj Palanci Nataše Ćirić je nedavno izbačena iz zgrade opštine i onemogućeno joj je da pita predsednika opštine zašto im nisu isplaćene plate, dok predsednik opštine Goran Miljković međutim tvrdi da ona ne sarađuje sa opštinskim rukovodstvom.Nataša Ćirić je rekla novinarima da su zaposleni na ivici egzistencije.

"Sa nama su u obdaništu razgovarali predsednik i zamenik predsedika opštine i predsednik i zamenik predsednika Skupštine opštine. Oni su zaposlenima rekli kako je vrtić prekoračio budžet za plate i da nema dovoljno para da se isplate. Prekoračenja ima i kod drugih javnih preduzeća i ustanova. Rečeno je da će dobiti platu ako se smeni direktor vrtića. Ide se na varijatnu zavadi pa vladaj", kazala je Ćirić.

Ona je dodala da su dva sindikata te predškolske ustanove uputila dopis opštini i traže da se plata isplati do narednog petka.

"Ukoliko se to ne desi, spremni su da krenu u štrajk", kazala je Ćirić i dodala da je u pozadina svega njena smena.Vaspitačica Zorica Živković je rekla da radi u obdaništu 24 godine i da su niko nikad do sad nije dolazio iz opštine da kaže "smenite direktora, dobićete platu".

"To je sramota i dosad neviđeno da nas neko ucenjuje. Zašto mi koji smo pošteno radili ne možemo da dobijemo platu. Kako da izdržavamo svoje porodice. Nemamo od čega da živimo", kazala je Živkovićeva.

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković je rekao da je na zahtev radnika i sindikata rukovodstvo opštine otišlo na sastanak sa radnicima obdaništa i da su hteli da im predoče do kakvih je problema došlo.

"Rekli smo im da je budžet predviđen za plate za predškolsku ustanovu probijen za preko 20 posto, da je u januaru direktorka samovoljno povisila koeficijente svim radnicima i da je u međuvremenu svakog meseca 25 radnika nagrađivala u odredenim procentima iako za to nije imala obezbeđena sredstva u budžetu", naveo je on.

Prema rečima Miljkovića, direktorka nikako ne sarađuje sa lokalnom samoupravom u poslednja dva meseca otkada je formirana nova skupštinska većina i zatvorila je obdanište u toku godišnjih odmora.

On je dodao da sa finansijskom službom opštine nalaze načina da im obezbede plate.

"Mislim da ćemo uspeti u toku naredne nedelje. Ne postoji nikakva saradnja sa direktorkom koja ne dolazi u opštinu da se dogovorimo oko budžeta za narednu godinu. Definitivno mora doći do promena rukovodstva ove ustanove", kazao je Miljković.

Za direktora predškolske ustanove Nataša Ćirić je postavljena pre tri i po godine na predlog Demokratske stranke, koja je i sad deo vladajuće većine u Beloj Palanci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja